Kategorier HudStikkord , , , ,

Kviser er ikke «et nødvendig onde» – slik kan det behandles

Kviser kan være både sjenerende og smertefullt ved store utbrudd, og langvarig akne kan også føre til arr i huden.

I dag regner man med at hele 80 prosent av alle ungdommer rammes av akne, men for mange av disse forsvinner problemet gjerne helt rundt 25 års-alderen.

Samtidig kan et kviseproblem plutselig oppstå når man er voksen, og man regner med at så mange som 1 av 5 i blir plaget med uttalte kviser i voksen alder.

Hvorfor får jeg kviser?

Når du får kviser som ungdom, er det gjerne hormonene som har «skylda». Oppblomstringen av uren hud skyldes da en økt mengde kjønnshormoner – spesielt de mannlige – noe  som gir større talgproduksjon. Det vil igjen gjøre seg synlig som kviser.

Om foreldrene dine var mye plaget av kviser i ungdommen, kan det ha betydning for hvor plaget du er. Får du derimot kviser i voksen alder, kan årsaken være mer kompleks.

En av de vanligste grunnene er nemlig at man er genetisk disponert, og at man kan ha arvet en økt følsomhet for det mannlige kjønnshormonet.

Samtidig kan også tett sminke, stress, prevensjonsmidler (med hormoner), menstruasjon, graviditet og visse typer medisiner være andre mulige årsaker til at kvisene plutselig popper opp.

Hva bør jeg gjøre om jeg er plaget?

Mange tenker at kviser er et «nødvendig onde» som de bare må slite seg i gjennom. Men det er ikke slik at du trenger å være plaget av kviser.

Ofte er det vanskelig å vite hva som fører til at kvisene bryter frem, og hvorfor de ikke forsvinner – selv om man prøver alt i fra kostholdsendringer til rensing av huden.

Om du føler deg plaget med kviser, eller får mye uren hud i voksen alder, er det beste du kan gjøre å oppsøke en hudspesialist. Ikke bare vil en behandling hjelpe deg med å bli kvitt kvisene, det kan også hindre unødige arrdannelser i huden.

Her kan du bestille time hos hudlege

De fleste med mild akne blir helt bra igjen med ulike kremer som du får på resept, og trenger slik sett bare lett behandling og veiledning.

Har du derimot moderat til kraftig akne, kan det hende du trenger en tablettkur for å bli kvitt kvisene.

Hanne (31) slet med kviser

En av dem som har slitt med kviser i voksen alder er Hanne.

Etter hun fylte 30 dukket det opp stadig flere og større kviser – selv om hun ikke hadde hatt store kviseutbrudd i ungdommen. Da problemet til slutt eskalerte, tok Hanne grep.

–  Da ventetiden hos hudlege via det offentlige var på seks måneder valgte jeg Aleris. Der kunne jeg få behandling med én gang, forteller hun.

Hos Aleris fikk hun raskt beskjed om at hun hadde kviser av typen akne conglobata (byllekviser), som er den mest alvorlige formen.

– Jeg er så glad for at jeg kom til en handlekraftig lege som da gikk rett på sak, sier hun.

I dag har Hanne et råd til alle dem som plages med uren hud:

– Ikke vent for lenge med å oppsøke hjelp med tanke på arrdannelse, vær forberedt på at det kan bli tøft å gå på kuren, bit tenna sammen og gled deg over resultatet. Du vil ikke bli skuffet.

Kviser: 

  • Skyldes en betennelse i de små talgkjertlene som omgir de fine hårene i ansiktet og på overkroppen
  • Svært vanlig i ungdommen
  • Rammer en av fem voksne
  • Hormoner, tett sminke, graviditet, gener, stress ,medisiner eller menstruasjon er mulige årsaker til aknen
  • Kviser kan behandles – både medisinsk og med reseptbelagte kremer
  • Plages du med kviser? Aleris har erfarne hudleger og kosmetiske sykepleiere i Oslo, Bergen, Trondheim, Ålesund, Stavanger, Kristiansand, Lillesand, Drammen, Bodø og på Strømmen. Bestill time her