Kategorier Hud, Uncategorized

Menn rammes hardere av psoriasis enn kvinner

En svensk studie bekrefter mistanken om at det er kjønnsforskjeller når det kommer til hudlidelsen psoriasis: Forskningen viser nemlig at flere menn enn kvinner har en alvorlig form for psoriasis, og at de er mer plaget.

Psoriasis er en kronisk hudsykdom, som gir et rødt utslett. Det er også en såkalt autoimmun sykdom, som betyr at kroppens immunsystem feilaktig angriper friske celler.

Lik Hei Doktor på Facebook

Slike sykdommer rammer ofte kvinner hardere enn menn, og det er derfor noe overraskende for forskerne at det ser ut til å være motsatt med psoriasis.

Klør du bak ørene?

Du kan oppleve å få psoriasis over hele kroppen, men de vanligste stedene er hodebunn, bak ørene, på albuene og på knærne.

Selv om utslettet kan være plagsomt, og klø mye, smitter det heldigvis ikke de rundt deg. I Norge er sykdommen ganske uvanlig, og det antas at kun 2-4 prosent av befolkningen er utsatt.

Derfor får du psoriasis

Det finnes ingen fasit på hvorfor noen får psoriasis og andre ikke. Likevel er det enkelte årsaker som kan utløse sykdommen dersom du allerede er disponert for å få den:

Du arver det – Hvis begge foreldrene dine har psoriasis har du opptil 70 prosent for å arve sykdommen.

Du får en infeksjon – Halsinfeksjoner er særlig forbundet med psoriasis.

Huden din blir irritert – Dersom huden din utsettes for irritasjoner, som for eksempel kutt, gnissing, kjemiske skader eller brannskader kan utslettet utvikle seg der irritasjonen inntreffer.

Du bruker ulike legemidler – Enkelte medisiner og smertestillende kan trigge utslettet, som blant annet betablokkere, Litium og betennelsesdempende midler.

Du er stressa – Opplever du psykiske påkjenninger, depresjoner, sjokk eller stress kan dette virke negativt på utslettet.

Hormonene løper løpsk – Psoriasis kan også bli utløst av hormonelle hendelser gjennom livet. For kvinner kan dette være ved pubertet, graviditet eller overgangsalder.

Du er for mye i solen – Selv om utslettet kan bli bedre av sollyset, kan det også virke forverrende. Særlig gjelder dette dersom du er kvinne og veldig lys i huden.

Du drikker alkohol eller røyker – Inntak av alkohol og røyking kan være med å gjøre utslettet verre. Ved røyking finnes det en sammenheng mellom psoriaris med pussblemmer i håndflatene og på føttene.

De vanligste typene

Det finnes ulike typer psoriaris, men de viktigste er plakk-, guttat-, og iverspsoriaris.

Plakkpsoriaris er den vanligste formen, og kjennetegnes ved større og mindre flekker rundt på kroppen. Noen ganger gir disse også flass.

Guttat psoriaris ser ut som dråpeformede småflekker. Disse kan forekomme over hele kroppen, og ofte i sammenheng med en halsinfeksjon.

Invers psoriaris setter seg i hudfolder som armhuler, lysken og under brystene.

Hva kan du gjøre selv?

Dessverre finnes det ingen kur mot psoriasis, men det er likevel lindrende tiltak som kan gjøres. Utslettet behandles med både kremer, tabletter og UV-lys.

Hvilken behandling du bør velge, avhenger av hvilken alvorlighetsgrad sykdommen har. Derfor anbefales det alltid at du oppsøker lege, dersom du mistenker at du har psoriasis.

Lik Hei Doktor på Facebook

Tror du at du kan ha psoriasis? Aleris tilbyr utredning og behandling.

Fakta: Psoriasis


Visste du at?
Psoriasis er en eldgammel sykdom, som slekter helt tilbake til 300 år før vår tidsregning.

Det var nemlig den greske legen Hippokrates, ved legeskolen Alexandria, som først omtalte utslettet. Den gangen brukte han betegnelsen «psora» og «lepra» for å beskrive utslettet.