Kategorier Uncategorized

Så viktig er kjærlighet for helsa di

Det er liten tvil om at kjærlighet gjør oss lykkeligere, men visste du at kyss, klemmer og omtanke også er bra for helsa di?

Man kan lese mye på nettet om at kjærlighet gjør deg frisk, men hva sier egentlig forskningen? Kjærlighet kan ikke alene kurere kreft eller hjerteinfarkt, men har likevel noen helsegevinster som kanskje vil overraske deg.

Her er tre dokumenterte og helsebringende effekter et godt kjærlighetsliv gir:

1. Et godt ekteskap gir deg sterkere hjerte 

Å ha en kjærlig og omsorgsfull partner kan i beste fall virke som ren hjertemedisin: Ifølge en nyere amerikansk storskala-studie har gifte mennesker fem prosent lavere risiko for å bli rammet av hjerteinfarkt enn single og skilte.

Forskere analyserte en database bestående av 3,5 millioner hjertepasienter i alderen 21 til 102 år, og tok også livsstil og andre helsefaktorer med i beregningen. De fant at sammenhengen mellom det å ha lavere risiko for hjerteinfarkt og være gift var spesielt uttalt for personer under 50 år.

I tillegg viser en ny studie fra 2016, utført av forskere fra Universitet i East Anglia, England, at gifte personer har 16 prosent større sjanse for å overleve et hjerteinfarkt enn det single har. I tillegg er sannsynligheten større for at gifte blir utskrevet tidligere fra sykehuset enn single når de rammes av hjerteinfarkt.

Forskerne er ikke sikre på hvorfor det er slik. De antar det har å gjøre med den mentale og følelsesmessige støtten gifte personer får fra partneren sin når de gjennomgår et så livstruende traume.

2. Klemmer reduserer stress og styrker immunforsvaret 

Om du er singel og blir litt deppa av å lese denne artikkelen, kan det være godt å vite at du ikke trenger å finne den store kjærligheten for å få helsegevinst – noen gode klemmer gjør også susen.

Når du strekker ut armene og omfavner en annen person, reduserer du umiddelbart mengden av stresshormonet kortisol, som produseres i kroppen. Ikke minst fører en god klem til at kroppen blir mindre anspent, og at den sender beroligende beskjeder til hjernen. Med andre ord: du blir mindre stressa av å klemme.

Stress er en av de store risikofaktorene for høyt blodtrykk, og i en hektisk hverdag er det derfor ikke bare hyggelig – men også veldig sunt  – å ta seg tid til en god klem som varer noen sekunder.

Ifølge forskerne fra Universitetet i Ohio, USA blir klemming enda viktigere med alderen:

– Jo eldre du blir, desto skjørere blir du – både fysisk og psykisk. Da blir kroppskontakt enda viktigere for å opprettholde god helse, og redusere ensomhet og angst, sier psykolog og forsker Janice Kiecolt-Glacer til USA Today.

Sist men ikke minst viser en ny studie fra 2015 at klemmer kan holde forkjølelsen på en armlengdes avstand – ironisk nok. Dette er fordi klemmer kan bidra til å styrke immunforsvaret i stressende perioder, og dermed minke sjansen for infeksjon.

Kanskje du burde benytte valentinsdagen til å gi en god klem til en venn, familiemedlem, kollega eller kjæreste?

3. Gifte mennesker lever lenger 

Flere studier viser at gifte mennesker lever lenger enn det single gjør. I en åtte år lang studie, hvor de amerikanske forskerne brukte data fra the National Health Interview Survey, så man at mennesker som aldri hadde vært gift hadde 58 prosent større sjanse for tidlig død enn dem som var – eller hadde vært – gift.

Ikke minst kan det å ha eller være en omtenksom partner føre til at man oppdager alvorlig sykdom før det er for sent.

– Det er målbare fordeler ved å være i et godt forhold. En kone eller ektemann presser gjerne sin kjære til å oppsøke lege før et helseproblem får tid til å utvikle seg. De kan også oppmuntre partneren til å ha sunnere livsstil, sier kardiolog og forsker på hjertesykdommer, Curtis Rimmerman, til American College of Cardiology.

  • Har partneren din et helseproblem? Noe av det mest omsorgsfulle du kan gjøre er å få han eller henne til å gå til legen. Hos Aleris kan du raskt få time hos en allmennlege som kan hjelpe deg med små og store helseplager.

Alle foto: Pixabay

Ta hjertet på alvor:

  • Hjerte- og karsykdommer er den hyppigste dødsårsaken i Norge.
  • Mange har en eller flere risikofaktorer for hjerteinfarkt uten å vite om det.
  • En hjertesjekk vil avdekke om du eller partneren har risiko for utvikling av hjerte- og karsykdom.
  • Les mer om hjerte- og karsykdommer på Aleris.no.