Kategorier Kvinnens helse, Mannens helse, Ortopedi

Kari fikk biologisk behandling for kneskade: – Har endret livet mitt dramatisk.  

 – Før gjorde alt vondt. Nå kan jeg endelig kan være aktiv og leke med barnet mitt, forteller pasient Kari Kjos Bårtveit.

Som 12-åring ble Kari påkjørt av en bil. Det gikk hardt utover høyre kne. Hun ble operert og kunne vende tilbake til et normalt tenåringsliv. Men 20 år senere skulle ulykken vise seg å prege livet hennes på nytt.

– Da jeg var 30 år, begynte kneet å bråke igjen, og jeg ble operert nok en gang.

Nå er jeg blitt 40 og har fått klar beskjed: Det er ikke mer menisk igjen å operere. En slik operasjon er ikke lenger en mulighet for meg, forteller hun.

På samme tid ble smertene i kneet stadig verre:

– Absolutt alt gjorde vondt. Til slutt ble det vanskelig bare å få sove om natten.

Fikk plasma sprøytet inn kneet

Da smertene ble så ille at Kari ikke lenger orket å delta i vanlig familieliv, tok småbarnsmoren grep. Hun bestemte seg for å oppsøke «den beste ortopeden hun visste om» – idrettslege Arne Kristian Aune.

– Jeg jobber i Aleris Helse, og jeg visste at det fantes alternative behandlingsformer. Jeg tenkte at siden Arne Kristian tar seg av de store idrettsheltene, så må han da klare å hanskes med en kontorrotte som meg, sier hun og ler.

Ortoped Aune fant ut at Kari var en god kandidat for såkalt biologisk behandling.

Ved denne behandlingen tappes det ut blod fra armen til pasienten. Dette blir så kjørt gjennom en maskin som skiller ut blodplaterikt plasma. Deretter sprøytes plasmaet inn i det plagede kneet til pasienten. Siden plasmaet inneholder vekstfaktorer, repareres skadet og slitt brusk.

– Dette er ikke en behandling som fikser kneet mitt for godt. Det behandlingen gjør, er litt som å «smøre et rustent maskineri med frisk olje», forklarer Bårtveit.

– Slipper å ha det vondt

Hvordan har effekten av behandlingen vært?

– Livskvaliteten min har økt dramatisk. Selv om jeg ikke akkurat er først ned de tøffeste slalombakkene så kan jeg nå være aktiv sammen med barnet mitt, og ha en fungerende hverdag. Ja, rett og slett leve et normalt liv, forteller hun:

– Fra å  våkne hver natt av smerter, slipper jeg nå å ha det vondt. Det er helt fantastisk. Jeg har ikke ord for mye det betyr.

Legen: – Slik virker behandlingen

En stor fordel med den biologiske behandlingen Kari har gjennomgått, er at den er skånsom, og så godt som risikofri, påpeker ortoped Arne Kristian Aune:

– Behandlingen har ingen bivirkninger og man kan trene allerede dagen etter.

– Pasienten beskriver at hun har «fått et nytt og aktivt liv». Er hun et spesielt tilfelle?

– Det er gjort kliniske studier som viser at de aller fleste – 85 prosent – oppnår en langt bedre funksjon i kneet etter å ha blitt behandlet med denne metoden. Samtidig er opptrening grunnmuren for hvor vellykket behandlingen blir, sier ortopeden og forklarer nærmere:

– Kari hadde et kne hun ikke klarte å strekke ut eller gå normalt på. Etter behandlingen har hun selv lagt ned mye egentrening, og fått hjelp fra kyndig fysioterapeut.

– Hvor vanlig er biologiske behandlinger?

–Hos oss ved Aleris Drammen har jeg pasienter til slik behandling flere ganger i uken. Jeg vet at noen offentlige sykehus utfører den, men det er ikke alle sykehus som tilbyr den ennå.

Har du skader eller plager i skjelett, sener, muskler eller ledd? Aleris har dyktige og erfarne spesialister i ortopedi. Her finner du mer informasjon.