Kategorier Kvinnens helse, Mannens helse

Inkontinens – problemet ingen snakker om, men som rammer mange

Urinlekkasje, også kjent som inkontinens, er et svært vanlig problem som kan gi store bekymringer i hverdagen — men heldigvis er det mulig å gjøre noe med.

Urinlekkasje forekommer hyppigst hos kvinner, og ifølge Helsenorge.no regner man med at et sted mellom 28 og 36 prosent av norske kvinner plages med urinlekkasje eller ufrivillig vannlating.

Tilstanden kan opptre i alle aldre, men viser seg gjerne fra 40 års alder og er vanligst rundt overgangsalderen. Urinlekkasje rammer også menn, og for begge kjønn finnes det gode behandlingsmuligheter.

Lik Hei Doktor på Facebook

Inkontinens og urinelekkasje er i seg selv ikke noe farlig, men det er likevel viktig å ta grep ettersom tilstanden kan gjøre at mennesker legger unødige sosiale begrensninger på seg selv, noe som kan gi alvorlige konsekvenser for selvfølelse og generell livskvalitet.

Inkontinens og urinlekkasje kan deles inn i tre kategorier:

Stressinkontinens: En ufrivillig urinlekkasje som oppstår under fysisk aktivitet, som for eksempel hvis man nyser, løper eller løfter noe tungt. Stressinkontinens skyldes ofte en overstrekning av vevet i forbindelse med fødsel, men kan også skyldes svak bekkenbunnsmuskulatur.

Stressinkontinens er en meget plagsom tilstand som påvirker hverdagen og livskvaliteten generelt, siden urinlekkasjen og de medfølgende luktplagene gjør at mange isolerer seg .

Bekkenbunnstrening vil ofte bedre problemet. Det finnes også hjelpemidler til innføring i skjeden som kan forhindre uønsket tap av urin. Hjelper ikke disse tiltakene kan plagene utbedres med et kirurgisk inngrep, oftest en TVT-operasjon. Denne type operasjon tilbys ved Aleris på Frogner.

Urgeinkontinens: Kalles også trang-inkontinens, og medfører som navnet tilsier en voldsom sterk trang til å tisse. Ofte rekker man kanskje ikke frem til toalettet før vannlatingen begynner. Det er sjeldent noen konkret årsak til lidelsen, og trang-inkontinens behandles ofte med en kombinasjon av medisin og bekkenbunnstrening. Mange pasienter kan også oppleve en blanding av de to typene, da starter man gjerne med å behandle den mest plagsomme tilstanden.

Selv om inkontinens kan oppleves som flaut og skamfult, er det viktig å huske på at nesten hver tredje kvinne i  Norge opplever det samme. Det er heller aldri for sent å sette i gang tiltak, og eldre personer har også god nytte av behandling.

Tilstanden kan også forbedres kraftig med såkalt bekkenbunnstrening, medisiner eller en liten operasjon. Det er derfor ingen grunn til at du eller noen du kjenner skal la livskvaliteten påvirkes av urinlekkasje. Ta grep i dag og kontakt en av våre rådgivere for mer informasjon.

Urinlekkasje:

  • Urinlekkasje, også kjent som inkontinens, innebærer tap av blærekontroll
  • Inkontinens rammer én av tre kvinner, men forkommer også hos menn

Ifølge Norsk Helseinformatikk finnes tre alvorlighetsgrader:

  • Lett – tilsvarer dråpelekkasje én til to ganger i måneden
  • Moderat – man opplever  dråpelekkasje hver dag
  • Alvorlig – større lekkasjemengder minst én gang i uken

Det finnes også forskjellige kategorier:

  • Stressinkontinens
  • Urgeinkontinens
  • Blandingsinkontinens