Kategorier Kvinnens helse

3 vitenskapelige grunner til hvorfor alle mødre fortjener å bli skjemt bort på morsdagen

Er du i tvil om du skal gi moren din en ekstra oppmerksomhet på morsdagen, eller om det holder å sende en enkel sms? Eller sitter du som mor og lurer på om du fortjener å ha denne søndagen som din spesielle dag? Da bør du lese videre nå.

Vi er alle enige om at mødre er fantastiske. Men om du trenger litt ekstra motivasjon til å virkelig feire morsdagen, finner du den her. For forskerne er kanskje uenig om mye, men de er enige om en ting: Mødre har det tøft.

Her er tre vitenskapelige grunner til hvorfor alle mødre bør få røde roser i dag:

1. Mødre føler mer smerte 

Spør du oss, fortjener alle mødre å få fotmassasje hver dag for resten av livet grunnet en «enkel» ting: fødsel.

Fødsler er i seg selv ekstremt smertefulle, men både selve graviditeten og tiden etter kan gi uttalte og smertefulle underlivsplager for mange mødre.

Men det er ikke bare fødselen som tar på. Flere studier viser at kvinner, og spesielt mødre, har det mer smertefullt opp i gjennom livet enn det menn har. En studie fra 2009 viser at kvinner over 65 sliter opp i mot 2,5 ganger mer med smertefulle plager enn det menn på samme alder gjør.

Eldre kvinner rammes nemlig hardere av både overvekt og leddgikt enn menn, noe som ifølge studien forklarer mye av det store kjønnsgapet.

Så med andre ord: Mødre må takle mye smerte opp i gjennom livet, og fortjener å lene seg tilbake og bli skjemt bort på morsdagen!

  • Plages du eller moren din med smerter eller stivhet i leddene? Det er viktig å gå til revomatolog så fort man mistenker leddgikt. Du finner mer informasjon om leddgikt på Aleris.no.

2. Moren din kan ha formet hvordan du tenker  

Uansett om du føler at du ligner på moren din eller ikke, har hun kanskje hatt større betydning for utviklingen din enn du skulle tro.

Enkelte studier tyder på at du arver intelligensen fra din mor, i større grad enn far. Grunnen til dette er at mange gener som assosieres med intelligens, bæres gjennom X-kromosomet. Dette kromosomet har kvinner to av, mens menn bare har ett.

Dette handler også om miljø: mødre er ofte mer med barna, og kan derfor ha større påvirkning i oppveksten enn det fedre har.

Det skal sies at intelligens er komplisert, og det er nok ikke fullt så enkelt som at morens gener alene bestemmer IQ-en din. Men det er like fullt en god sjanse for at du kan takke mamma for at du klarer å løse rubikskube, kom inn på studiet du drømte om eller andre smarte bragder du har oppnådd gjennom livet.

3. Mødre er mer stresset, og trenger en pause

Det er selvfølgelig tøft å være far, men forskningen sier likevel klart i fra: mor har det aller mest slitsomt.

Flere studier viser at kvinner i snitt har mindre fritid enn menn, samtidig som de generelt føler seg mer stresset og angstfulle. Det er det konstante jaget etter å balansere jobb, barn og familie som virker utmattende for svært mange kvinner, skriver The Guardian.

Kvinner «grubler» også mer enn menn, noe som gjør at de blir sykere enn menn etter store kriser. I en ny studie gjort ved Nasjonalt kunnskapssenter om vold og traumatisk stress (NKVTS), hadde kvinnene dobbelt så stor risiko for å utvikle psykiske lidelser i etterkant av hendelsen som mennene.

Det er med andre ord ingen tvil om at mor fortjener en god pause. Morsdagen er en perfekt anledning til å ta vare på moren din, eller gi henne tid til å ta vare på seg selv.

  • Merker du på moren din at hverdagen blir for tøff for henne? Eller er du selv en mor med hektisk timeplan og flere uttalte, men kanskje diffuse, plager? Da kan det være lurt å ta helsesjekk. Hos Aleris kan du raskt få time til en allmennlege som kan hjelpe deg med små og store helseplager. 

Via LiveScience 

Alle foto: Pixabay