Kategorier Hjerte, Kvinnens helse, Mannens helse

Hjertespesialist: – Disse symptomene må du være obs på om du trener mye

Det er svært sjeldent at unge mennesker dør av hjertestans. Likevel forekommer det. Her er rådene fra hjertelegen til deg som har en aktiv hverdag.  

Hjerte- og karsykdommer forbindes ofte med alderdom, overvekt, røyking og fedme. Men hjertesvikt kan også ramme unge kvinner og menn som er aktive og trener mye.

Nora Tuseth

– Forekomsten av plutselig hjertedød hos unge idrettsutøvere er heldigvis sjelden. Men når det skjer vekker det oppsikt, fordi man gjerne tenker på de unge som spreke og sunne, sier Nora Tuseth.

Tuseth er kardiolog ved Aleris Sykehus Marken i Bergen, og spesialist i indremedisin og hjertesykdommer.

Symptomene du ikke må ignorere

Plutselig hjertedød hos unge, aktive mennesker kan oppstå som følge av en rekke årsaker. Det kan skyldes arvelige sykdommer som går på hjertemuskelen, eller det elektriske systemet i hjertet. Hjertesvikt kan også forårsakes av sykdommer som påvirker hjertekransårene (anomalier), eller ervervede sykdommer som gir betennelse i hjertet.

Felles for alle disse tilstandene er at det kan oppstå hjerterytmeforstyrrelser som gjør at hjertet stopper.

Tuseth understreker at det er ikke er vanlig for aktive kvinner og menn under 35 år å ha problemer med hjertet, men at det finnes enkelte symptomer du skal ta på alvor:

– Disse inkluderer smerter i brystet som vedvarer og stråler ut i arm eller kjeve, tungpusthet ved aktivitet, plutselig bevissthetstap uten at du kan forklare hvorfor og anfall av hjertebank. Disse symptomene kan imidlertid også være forbundet med andre og ufarlige sykdommer, sier hun og legger til:

 – Vi får mange pasienter som kommer til oss med brystsmerter,  men som viser seg å være muskelsmerter eller smerter fra mageregionen.

Se opp for familiære årsaker

Selv om Tuseth forstår at flere kan bli skremt av nyhetsoppslagene når unge, ellers friske mennesker dør av hjertestans, mener hun at det er viktig å ikke bli engstelig:

– Men har du en historie med plutselig hjertedød i familien, eller erfarer noen av de nevnte symptomene, bør du vurdere en hjertesjekk hos hjertespesialist.

 

Slik foregår en hjertesjekk

Her forklarer kardiologen hvordan legetimen forløper seg dersom du ønsker å sjekke hjertet ditt:

– Først snakker vi med pasienten og gjør en generell undersøkelse. Så tar vi blodtrykk og hjertediagram (EKG). Derfra går vi ofte videre med ultralyd av hjertet og en såkalt belastningstest.

Ved disse undersøkelsene får kardiologen blant annet innsikt i hjertets størrelse og blodgjennomstrømning, samt bevegelighet av klaffer og hjertekammervegger.

– På bakgrunn av resultatene fra undersøkelsene og prøvene, vil vi så gi deg en tilbakemelding med status, råd, veiledning og eventuell oppfølging, sier Tuseth.

Skulle hjertesjekken avdekke et problem, er det viktig å vite at de fleste tilstander i hjertet heldigvis kan behandles og/eller forebygges.

Anbefaler moderat mosjon for utrente

Kardiologen mener det er viktig å ikke skape angst for trening, selv om symptomer på hjerteproblemer kan bli utløst av aktivitet.

– Det er viktig for hjertehelsen å ha et aktivt og sunt liv, forklarer Tuseth.

Hun legger samtidig vekt på at du skal være forsiktig med å trene ekstremt hardt og intensivt om du ikke har trent mye før, og heller trappe opp treningen gradvis.