Kategorier Øre-nese-hals

Har du rennende nese, kløende øyne eller pusteproblemer? Da bør du ta en prikktest

Støv, pollen, gress, nøtter og pelsdyr: Alle disse tingene er det veldig vanlig å være allergisk mot. Men hvordan vet du at du virkelig er allergisk mot noe, og ikke bare forkjøla eller plaget av noe helt annet enn allergi? Og hvordan kan du vite helt sikkert akkurat hva det er du reagerer på?

Rundt 30 prosent av oss lever med en eller annen form for allergi, og stadig flere av oss blir allergiske i løpet av livet. Allergi er enkelt forklart en defekt i immunsystemet vårt som forårsaker en overreaksjon mot normalt sett ufarlige stoffer som kalles allergener.

 

Har du disse symptomene?

Noen av de vanligste symptomene på allergi er rennende nese, kløe i øyene, nysing, utslett, prikking i huden eller at svelget hovner opp (som følge av en reaksjon på mat).

Det er også vanlig å få pusteproblemer, og du kan kjenne deg trøtt og kraftløs, få problemer med å konsentrere deg og utvikle hodepine.

Med andre ord kan symptomene på allergi være diffuse, og de kan komme snikende. Det er derfor ikke alltid like lett å skjelne allergi fra andre sykdommer og plager.

 

Dette bør du gjøre

Å leve i uvissheten om en eventuell allergi kan være like skadelig som det er ubehagelig. For eksempel kan ubehandlet pollenallergi føre til astma, og har du vepseallergi og blir stukket av veps, kan utfallet i verste fall være dødelig.

Om du mistenker allergi, er det derfor svært viktig å oppsøke en øre-nese-hals-spesialist.

– Det første vi gjør med en ny pasient er å kontrollere om du faktisk har allergi. Dette gjøres ved å ta en prikktest, sier Oscar Ohene Asante, øre-nese-hals-spesialist hos Aleris.

–  Da får du det du mistenkes å være allergisk mot – for eksempel bjørk eller gress – direkte under huden, sammen med histamin. Og så ser vi om det gir utslag, forklarer han videre.

En prikktest er en veldig enkel, rask og smertefri undersøkelse. Den gjennomføres av sykepleier som lager små tusjmerker på underarmen – én markering for hvert allergen man vil teste.

Du kan teste for blant annet husstøv, midd, katt, hund og pollen, men også en rekke andre allergener.

Dersom prikktesten er positiv, vil du og spesialisten diskutere videre behandling. Er det pollen du reagerer på, vil legen gjerne anbefale allergivaksinering.

 

Visste du dette om allergi?

  • Man kan utvikle allergier mot det aller meste i hverdagen. Av de litt mer sjeldne finner vi for eksempel allergier mot sol, kulde, sko, smykker, ull og ballonger

  • Du kan få nye allergier som godt voksen, selv mot ting du tidligere har tålt
  • Risikoen for å få allergi øker dersom foreldrene dine er allergiske
  • Bloggeren Sophie Elise var en av dem som følte seg slapp og trøtt uten å skjønne hvorfor, helt til hun fant ut at hun hadde gressallergi
  • Du kan bli kvitt pollenallergien for godt ved å ta allergivaksine

Allergi:

  • Den raskest voksende folkesykdommen i Norge
  • Skyldes et hyperaktivt immunsystem
  • Ubehandlede allergier, eller det å leve i uvissheten om eventuelle allergier, kan være skadelig
  • En prikktest kan raskt og enkelt avsløre om du er allergisk, og hva du er allergisk mot. Du kan ta prikktesten hos Aleris