Kategorier Kvinnens helse

Endometriose rammer mange – likevel har de færreste hørt om underlivssykdommen

Selv om endometriose er en av de vanligste underlivssykdommene hos kvinner i fruktbar alder, er det mange som ikke vet hva det er, eller hvilke plager det kan gi.

Når man har endometriose, vokser livmorslimhinnen – eller vev av samme type – utenfor livmoren, for eksempel på steder som i bukhulen, på innsiden av eggleder, på eggstokker, tarmer eller urinblære. Fordi vevet er av samme type som livmorslimhinnen, påvirkes det av hormonene i menssyklusen, og det blør ved menstruasjonen.

Når dette vevet setter seg på eggestokkene, kan det utvikle seg til blodfylte cyster. Ved endometriose blir også vevet veldig irritert, noe som ofte fører til betennelser, arrvevsdannelse og sammenvoksninger av de indre kjønnsorganene.

Har du noen av disse plagene?

Det er mange som har endometriose uten å kjenne det eller være klar over at de har det. Samtidig får mange også sterke smerter og andre plager. De vanligste symptomene på endometriose er:

 • Sterke smerter før og under menstruasjonen
 • Smerter i forbindelse med eggløsningen
 • Smerter i forbindelse med samleie
 • Kraftige blødninger og/eller uregelmessige blødninger
 • Uttalt tretthet
 • Smertefull vannlating og avføring under menstruasjonen

Man har også vist at det er en sterk sammenheng med endometriose og problemer med å bli gravid.

Faktisk finnes tilstanden hos så mange som ca en tredjedel av kvinnene som utredes for ufrivillig barnløshet. Lykkes du ikke med å få barn, kan altså endometriose være den underliggende årsaken.

Dette bør du gjøre

Om du opplever noen av de overnevnte plagene, eller av andre grunner mistenker at du lider av endometriose, er det veldig viktig å oppsøke gynekolog. 

Symptomgivende endometriose bør nemlig behandles, både fordi tilstanden gjerne forverres med årene, og fordi det er en sykdom som kan gi deg problemer med å få barn.

Selv om endometriose er en kronisk tilstand som ikke kan helbredes, finnes det gode behandlingsmuligheter som både kan dempe smertene og og redusere veksten av endometriosevevet. Ikke minst kan behandling trolig hjelpe deg med å bli gravid, eller bidra til at du kan bli det senere i livet.

Hvem får sykdommen, og hvorfor får man den?

Endometriose er avhengig av østrogen, og opptrer først etter puberteten når man begynner å menstruere. Den forsvinner så når mensen opphører, noe som skjer ved overgangsalder.

Man vet ikke med sikkerhet hva som er årsaken til sykdommen, men forskere har utviklet noen teorier for hva de tror kan sette den i gang.

Det man foreløpig vet, er at arv og gener spiller inn. Dersom tilstanden finnes hos mor eller søster, har du cirka fem ganger så stor risiko for å utvikle endometriose. Den rammer også oftere kvinner som ikke har født.

Før trodde man endomtriose var en sjelden sykdom, men i dag vet man at tilstanden er relativt vanlig, og at den rammer cirka to til fire prosent av alle kvinner.

 • Om du har endomtriose i nær familie, eller ønsker mer informasjon om sykdommen, er det beste du kan gjøre å snakke med en gynekolog

Endometriose:

 • Vanlig underlivssykdom blant menstruerende kvinner.
 • Kan føre til ufrivillig barnløshet.
 • Sykdommen er ikke farlig, men kan være smertefull.
 • Vanlige symptomer er smerter i forbindelse med menstruasjon og kraftige mensblødninger.
 • Om du mistenker at du har endometriose er det viktig å bli undersøkt av gynekolog for å få hjelp og utrede sykdommen