Kategorier Hud

Har du blitt skikkelig solbrent? Dette gjør du – og dette bør du ikke gjøre

Du har kanskje sett flere – og lattervekkende – skrekkeksempler på solbrenthet i nettavisene i sommer? Men det å bli ordentlig solbrent er ikke bare til å spøke med. For i tillegg til å være smertefullt og bekvemmende, kan det også være direkte farlig.

Lena Myhre, hudlege ved Aleris

– Det er viktig å forstå at overdreven soling og solbrenthet får konsekvenser. Gjentatt solforbrenning øker risikoen for at det utvikles hudkreft senere i livet, sier hudlege ved Aleris Frogner i Oslo, Lena Myhre. 

For å unngå solskader er det svært viktig å følge solkrem-rådene, i tillegg til å beskytte seg med klær og ta pauser fra sola.

Dette kan du enkelt gjøre selv

Men hvis uhellet først er ute, hva gjør du da?

– Om du kjenner at huden blir rød og oppsvulmet, og at den svir og er veldig varm, betyr det at du har blitt ordentlig solbrent. Det viktigste du da kan gjøre er å unngå solen helt, og holde deg innendørs eller i skyggen inntil huden har blitt helt leget. Etter dette må du være veldig påpasselig med å ikke bli brent igjen, sier Myhre.

Lik Hei Doktor på Facebook

Og når du kommer deg innendørs bør du kjøle ned brannskaden umiddelbart:

– Du kan ta en kald dusj, eller kjøle det brente området med kalde og fuktige håndklær og en kjølebalsam. Men det er viktig at vannet ikke er iskaldt, påpeker hudlegen.

Iskaldt vann øker nemlig blodsirkulasjonen for mye. Da klarer ikke huden å roe seg ned og den kan også bli ytterligere skadet. 

– Deretter kan du forsøke deg med en reseptfri kortisonkrem. Denne kan hjelpe til med å hemme forbrenningsprosessen.

Er du i tvil om hvilken krem du bør velge, er det lurt å rådføre deg med apoteket ditt.

Når bør du oppsøke lege?

Det kan være vanskelig å vite hva som skiller en skikkelig solbrent kropp du kan lege selv, fra en kropp som faktisk trenger legehjelp. Her har hudlegen et godt råd:

– Dersom du får blemmer bør du oppsøke lege. I slike tilfeller vil du ofte få behandling, og gjerne en sterkere og reseptbelagt kortisonkrem.

Mistenker du at du har fått alvorlige solskader? Da bør du kontakte lege. Her finner du mer informasjon