Kategorier Kirurgi, Kvinnens helse, Overvekt, UncategorizedStikkord , ,

– Før var jeg bare «hun med puppene». Nå blir jeg mer sett som menneske

For tre måneder siden gjennomgikk Hanne (40) en brystreduksjon. Slik har det forandret livet hennes. 

– Jeg veide 120 kg tidligere, men for rundt to år siden slanket jeg meg kraftig, og gikk ned 52 kilo. Da begynte alt å henge, forteller Hanne.

Hun var egentlig innstilt på at dette var prisen å betale for å ha vært stor, men fastlegen oppfordret henne til å ta operasjoner for å fjerne den overflødige huden.

Det ble først søkt om offentlig støtte til bukoperasjon, som Hanne fikk innvilget. Denne operasjonen ble gjennomført hos Aleris i Drammen.

– Etter at jeg «tok» magen opplevde jeg at det ble en mis-match mellom magen og puppene. Magen så bra ut, men puppene hang over, sier hun.

Gikk på helsa løs

Hanne forteller videre at brystene var plagsomt svære, og at det gikk både på helsa og psyken løs.

Mange kvinner som er plaget av store bryster har smerter i nakke, rygg og skuldre. Det kan være vanskelig å finne klær som passer og brystene kan gjøre det vanskelig å utføre trening og annen fysisk aktivitet. Mange opplever også brystene som sjenerende når man er aktiv eller i sosiale settinger.

– Selv om jeg hadde gått ned i vekt, var puppene fortsatt store i omfang. Det fantes ikke BH’er i min størrelse. Jeg brukte en M-cup, som fortsatt var for lite. Jeg gikk med konstante smerter og gnaging. I tillegg måtte BH’ene spesialbestilles, og én BH kunne fort koste 1000 kroner, forteller Hanne.

Redd for komplikasjoner

Derfor søkte Hannes lege også om offentlig støtte til brystreduksjon, som hun også fikk innvilget. Etter et par måneder ble hun kalt inn til kirurg Kenneth Chiu ved Aleris Frogner.

– Han var veldig proff og fikk meg til å føle meg trygg. Det er jo litt ekkelt å stå der med puppene hengende langt nedpå magen – man føler seg ikke bra i det hele tatt.  Men han fikk meg til å slappe av.

Under konsultasjonen konkluderte Chiu med at Hanne var en god kandidat for brystreduksjon, men det gikk likevel litt tid før selve operasjonen fant sted.

Det ble en vanskelig periode for Hanne, som bekymret seg veldig.

– Jeg hadde meldt meg inn i en del hemmelige grupper på Facebook, hvor folk deler sine erfaringer med plastisk kirurgi. Der glemmer folk å dele de positive historiene. Veldig mye av det de skriver er negativt – om store og stygge arr, eller at brystvortene frastøtes, forteller hun.

– Jeg ble så redd for komplikasjoner at jeg nesten var i ferd med å avlyse operasjonen. Men i enden valgte jeg å ta den sjansen, fordi jeg syntes det var verdt risikoen.

Fjernet nesten 1,5 kg

På operasjonsdagen kom Hanne inn til Aleris klokken åtte om morgenen.

– Da så kirurgen på meg, han tegnet opp på kroppen hvor han skulle operere og han tok bilder. Det var ganske ukomfortabelt å stå slik i spotlighten, og jeg ble redd og begynte å gråte. Men jeg ble tatt godt vare på, og fikk trøst av alle de rundt som jobber der, sier hun.

– Så ble jeg lagt i narkose, og etter noen timer våknet jeg opp med «nye» bryster. Kirurgen fjernet nesten 1,5 kg.

Siden brystreduksjon er en dagoperasjon, fikk Hanne dra hjem igjen samme dagen. Hun innrømmer at hun var redd for å ha det vondt, og angsten for stygge arr var fortsatt der.

– Heldigvis hadde jeg god hjelp hjemme, og det har vært lite komplikasjoner. Jeg hadde litt vondt i en tre ukers tid, men etter det har jeg ikke merket noe. Jeg har ikke tenkt på det, rett og slett.

Billige BH’er

Nå har det gått tre måneder siden operasjonen. Hanne forteller at hun fortsatt er litt hoven, men at hun likevel bare bruker en E-cup nå.

– Venninnene mine er misunnelige, de sier jeg har fått tenåringspupper igjen, sier hun og ler.

Hun kan også fortelle at arrene har grodd pent.

– Arrene som går nedover fra brystvorten synes nesten ikke, heller ikke de rundt brystvortene. Da jeg var til kontroll hos kirurgen som opererte magen min, skrøt han veldig av jobben Chiu hadde gjort. Han sa det var eksepsjonelt bra sydd, og han skjønte nesten ikke hvordan han hadde klart å sy på den måten.

Forøvrig synes Hanne at noe av det beste er at hun endelig kan gå på BH-salg på Cubus.

– Jeg har kjøpt flere poser med BH’er, de er jo så rimelige, utbryter hun.

Andre positive følger av operasjonen er at Hanne merker at hun er mindre stiv i nakken, fordi hun har fått mindre å bære på, for ikke å snakke om det at folk ser annerledes på henne.

– Jeg har alltid hatt store pupper, og har fått mye oppmerksomhet for dem. Jeg var «hun med puppene», og liksom ikke et menneske. Nå blir jeg mer sett som et menneske, og det får meg til å føle meg så mye bedre. I tillegg får jeg ikke puppene opp i halsen når jeg ligger lenger, sier hun og ler.

Møtt fordømmelse

Hanne har brent nesten alle bildene av seg selv fra før operasjonen. Nå er hun ikke like redd for kameraet lenger.

Hanne forteller også at en del har vært kritiske til at hun har fått operasjonene på statens regning. Både bukoperasjonen, brystreduksjonen, samt fjerning av slapp hud på lårene, som hun skal gjennomføre i løpet av høsten.

Skal et plastikkirurgisk inngrep dekkes av det offentlige holder det ikke med utelukkende kosmetiske grunner. Ved en offentlig dekket operasjon må det foreligge medisinske grunner for inngrepet. Plastikkirurgen vil vurdere belastningsplager i skulder, nakke og rygg, samt tyngdeubehag i brystene. Brystene må være større enn 800 ml, eller ha en betydelig volumasymmetri. I noen tilfeller kan disse grensene justeres noe, for eksempel kan faktorer som kroppsholdning og øvrig kroppsbygging spille inn, eller om man ser at pasienten har hudproblemer under brystene.

– Selv om jeg hadde medisinske grunner for å gjøre inngrepet, har folk dømt meg litt fordi jeg har fått det gratis. «Å, skal skatteyterne betale for at du var feit?». Den kommentaren har jeg møte, sier hun.

– Men ingen av legene har jeg noen gang følt at har sett ned på meg. Jeg har blitt tatt imot på en veldig profesjonell måte, og det var verdt det.

Vil du vite mer om brystreduksjon? Les mer her.