Kategorier Kreft, Kvinnens helse

Hanne (48) ble behandlet for celleforandringer: – Det var en lettelse  

Dette må du vite om konisering.

Hvert år får over 25.000 norske kvinner påvist celleforandringer. På tross av at celleforandringer er relativt vanlig, tenker mange kvinner at svaret er ensbetydende med kreft.

– Dette stemmer ikke. Det tar flere år før celleforandringer forårsaket av HPV-viruset blir til livmorhalskreft, sier Katrine Kirial.

Katrine Kirial

Kirial er gynekolog ved Aleris Hinna Park i Stavanger og tar regelmessig celleprøver av pasienter.

Hun fremhever at celleforandringer ikke alltid er forstadier til livmorhalskreft. Av og til kan det skyldes andre mikroorganismer som soppinfeksjoner, herpesvirus og andre virus. Har man derimot fått påvist HPV-infeksjon, da må dette følges opp. HPV-infeksjon kan føre til celleforandringer, som kan utvikle seg til livmorhalskreft.

– Noen celleforandringer kan likevel være såpass grove at vi velger å følge opp med ytterligere prøver, eller behandle dem. Ved såkalte høygradige celleforandringer er standardbehandlingen kirurgisk med det som er kjent som konisering, forteller gynekologen.

Dette skjer under en konisering 

Konisering innebærer at en liten del av livmorhalsen fjernes, for å få rent det området på livmorhalsen hvor det er ondartede celler. Dette gjøres på sykehus – som oftest i lokalbedøvelse.

– Jeg skjønner godt at konisering kan virke skremmende for noen pasienter. Men det eneste som potensielt kan være ubehagelig under selve inngrepet er lokalbedøvelsen, sier Kirial som understreker at du også kan få full narkose under koniseringen dersom du ønsker det.

– En konisering varer heller ikke lenger enn 20-30 minutter fra start til slutt. Så det er et kortvarig inngrep.

Etter inngrepet er det vanlig med en frisk, men avtagende vaginal blødning. Ved kraftig blødning (som en menstruasjonslignende blødning) som ikke avtar, bør du ta kontakt med sykehuset hvor du ble behandlet.

De aller fleste behøver kun en kortvarig sykemelding.

Deretter venter du på prøvesvar. Dersom svaret viser at koniseringen var vellykket og at du har såkalte «frie reseksjonsrender», skal du ta celleprøve og HPV-prøve igjen etter 6 måneder, og deretter etter 12 måneder.

Dersom disse prøvene er normale, går du tilbake til å ta celleprøve hver tredje år.

Av de 25.000 kvinnene som hvert år får påvist unormale celler, behandles rundt 3000 for celleforandringer. Samtidig får ca 300 kvinner livmorhalskreft i året.

Dette sier noe om hvor god effekt screeningen av livmorhalskreft faktisk har.

– Jeg var veldig bekymret

illustrasjonsfoto

Hanne er en av mange kvinner som har vært flink til å ta jevnlige celleprøver, men som under en kontroll i januar i år fikk beskjed om at det hadde oppstått celleforandringer.

– Jeg ble veldig bekymret. Hvor alvorlig var dette? Var det forstadier til kreft, eller hadde det allerede utviklet seg til livmorhalskreft? sier hun.

– Jeg har to jenter som er ungdommer, og jeg har hatt fokus på at de må forebygge livmorhalskreft gjennom å ta HPV-vaksinen. Det har aldri slått meg at jeg kunne være i faresonen for å utvikle livmorhalskreft, sier hun.

– Glad for å få gjort det så raskt

Hanne fikk beskjeden om de påviste celleforandringene en fredag ettermiddag. Allerede tirsdagen uken etter fikk hun utført konisering ved Aleris Hinna Park.

– Det var en lettelse å få det gjort, forteller Hanne.

– Selve koniseringen var ikke noe å grue seg til. Jeg fikk lokalbedøvelse og det hele var over på en halvtime. Det var ikke smertefullt i det hele tatt. I og med at Aleris ikke har ventelister hos gynekolog, og jeg fikk utført koniseringen så raskt, rakk jeg heller ikke å grue meg så mye.

Noe av det viktigste du som kvinne selv kan gjøre for å forebygge livmorhalskreft, er å ta kontakt med gynekolog hvis du opplever endringer fra underlivet. Du bør videre ta celleprøve hvert tredje år, og ved påviste celleforandringer bør du følge opp med kontrollprøver.

Dette er noe Hanne vil ta på alvor fremover:

– Jeg forteller min historie til alle. Nå skal jeg følges opp tett med celleprøver den første tiden etter koniseringen, og jeg kommer til å være nøye med å følge de anbefalte retningslinjene resten av livet.

Tilbyr samtale og raske svar

Gynekolog Kirial fremhever at de prioriterer å gi pasienter snarlig beskjed dersom eventuelle celleprøver fanges opp:

– Hos Aleris gir vi svar på celleprøven så raskt som overhodet mulig, nettopp for at pasientene ikke skal gå unødig og uroe seg. Vi kan også utføre både celleprøven og en  eventuell konisering på kort varsel. 

Da det kan være ubehagelig å få beskjed om påviste celleforandringer, og mange sitter inne med ubesvarte spørsmål, pleier Kirial å tilby en samtale for å berolige pasientene:

– Disse kvinnene er ikke alene, de har derimot noe som veldig mange kvinner opplever å få påvist en gang i løpet av livet. Videre er det viktig å fremheve at det faktisk er en god ting: For ved å oppdage celleforandringene, kan vi følge det opp og behandle det videre, sier gynekologen.