Kategorier Overvekt, Uncategorized

Forskning: Varig vekttap med fedmeoperasjon

Ny forskning viser at fedmekirurgi med teknikken som kalles gastric bypass gir langvarig vekttap.

Resultatene kommer som en del av to langtidsstudier av fedmeopererte pasienter, gjennomført av forskere tilknyttet universitetet i Göteborg.

Studiene er publisert i den anerkjente forskningsjournalen Lancet Diabetes & Endocrinology og har oppsiktsvekkende resultater:

Av forskjellige grunner har det hittil eksistert få studier som tar for seg unge mennesker og fedmeoperasjoner. I den ene av de to nye studiene fra universitetet i Göteborg har forskerne sett nærmere på 81 tenåringer og 81 voksne svensker.

Ifølge det svenske nettstedet Dagens Medisin hadde forsøksdeltagerne en BMI på mer enn 40, et nivå som karakteriseres som ekstrem overvekt.

Den svenske tenåringsgruppen gjennomgikk inngrepet gastric bypass, og etter fem år hadde de i snitt en vektnedgang på 28 prosent.

Vektnedgangen kommer imidlertid ikke uten problemer. Noen av tenåringene ble ifølge studien nødt til å gjennomgå et nytt kirurgisk inngrep, mens flere utviklet mangel på vitamin-D og blodmangel.

I tillegg til vektnedgangen minsket også andelen med høyt blodtrykk og diabetes.

25 prosent i gruppen måtte også gjennomgå ytterligere inngrep for tilstander som gallesten og ileus.

En kontrollgruppe bestående av 81 overvektige tenåringer er også inkludert i studien. Disse fikk ikke operasjon, men gjennomgikk derimot vanlige metoder for å gå ned i vekt.

I den andre studien, fra USA, ble 58 ekstremt overvektige amerikanske tenåringer operert med gastric bypass. Året etter hadde deres gjennomsnittlige BMI blitt redusert fra 59 til 36. Etter ytterligere syv år etter operasjonen hadde de en BMI på 42, noe som tilsvarer et vekttap på 30 prosent.

Kun én av deltakerne endte opp som normalvektig, og en stor del av tenåringene var fremdeles svært overvektige. Også i denne studien ble risikoen for utvikling av diabetes redusert.

I Norge er det privatsykehuset Aleris som gjennomfører flest slankeoperasjoner, og siden oppstarten i 2005 har mer enn 6000 mennesker gjennomført slankeoperasjoner av typen Gastric Bypass, Gastric Banding og Gastric Sleeve hos Aleris Overvektsklinikk.

Mer om de forskjellige typene slankeoperasjoner kan du lese her. Les også intervju med overvektskirurg Hjörtur­ Gislason.

Via The Lancet/Dagens Medisin

Bilder: Pixabay