Kategorier Hud

Forekomsten av skabb øker: Visste du dette om den kløende hudsykdommen?

De siste ukene har avisene vært preget av kløende overskrifter: Norge står overfor en skabb-epidemi. – Skabb kan smitte fra hvilken som helst type hudkontakt, sier Mari Kvernebo, hudlege ved Aleris. Du kan få hudsykdommen ved å ta noen i hendene, sove i en seng med midd eller ved å ha samleie.

Ifølge Statens legemiddelverk har salget av behandlingskremen mot skabb doblet seg i januar. Spesielt i Oslo øker forekomsten.

Men hva er egentlig skabb?

– Skabb er en liten midd som trives i huden. Selv om det finnes mange typer midd, er skabben artsspesifikk og smitter ikke mellom dyr og mennesker, sier Mari Kvernebo, hudlege ved Aleris.

Mari Kvernebo

Midden, som på fagspråket kalles sarcoptes scabiei, smitter ved hudkontakt. Det er en ufarlig allergisk reaksjon, men fryktelig plagsom fordi smittens fremste symptom er kløe.

Vær obs på ekstrem kløe

Å få diagnosen «skabb» høres kanskje ut som om at du en dag oppdager små, luseaktige krypdyr på kroppen.

Men midden er så liten at du ikke kan se den med det blotte øye. Det som forteller deg at du har fått skabb, er en ekstrem kløe. Den kommer av at skabben legger små egg i huden.

– Hvis du har invalidiserende kløe bør du ringe lege. Kløen er på kroppen, mens hodet og nakken ofte er symptomfritt. Ofte ser du at personen har utslett og blemmer på hendene, gjerne i håndflaten eller på håndleddene. Utslettet på kroppen oppstår gjerne som en følge av at du klør så mye, sier Kvernebo.

Hun behandler vanligvis både personen og eventuelt husholdet til den smittede personen, men sjelden arbeidsplasser eller områder som den smittede personen har oppholdt seg i.

– Skabb behandles ved hjelp av en krem. Kremen smøres på huden og vaskes av etter minimum åtte timer. Behandlingen gjentas etter en uke. Kremen er et midd-middel. Samtidig bør du sanere boligen. Det innebærer å vaske klær på 60 grader, sette bort sko og tekstiler i fem dager eller legge klærne i fryseren over natten, sier Kvernebo, som forteller at skabben kan overleve i opptil fem dager utenfor huden.  

Kvernebo bruker lupe på pasientene for å konstatere at det er midden som forårsaker kløen.

– Jeg ser etter skabbganger i huden. Da kikker jeg gjerne på de områdene med tynn hud: mellom fingre, mellom tær eller på pungen, sier Kvernebo.

– Vi ser med lupe etter midden, fordi de er på størrelse med et sandkorn. Dernest pirker vi ut midden og legger den på et objektivglass som ses på i mikroskop. Vi vil gjerne se skabben, for selv om vi har behandlet den, kan du klø flere uker og iblant måneder etterpå. Derfor vil vi være helt sikre på at kløen skyldes skabb og ikke noe annet.

Ingen kjønnssykdom

Selv om skabb smitter lettest ved samleie, er det ikke en kjønnssykdom.

– Man ser skabb oftere hos yngre mennesker enn hos eldre. Det kan blant annet skyldes at unge mennesker ofte har flere seksualpartnere, men fordi den smitter ved hudkontakt og ikke kun samleie er dette ikke en kjønnssykdom, sier hun.

Kvernebo forteller at hun ser en klar økning av skabb-diagnoser basert på salget av legemiddelet som behandler skabb, selv om det er vanskelig å stadfeste akkurat hvor mange tilfeller fordi sykdommen ikke er meldepliktig.  

– Men hvorfor vi har en større forekomst av skabb akkurat nå, er veldig vanskelig å si.