Kategorier Kreft, Kvinnens helse

Er mammografi flaut, vondt og skummelt?

Hei Doktor fikk være med da Anita (46) tok sin aller første undersøkelse.

Det kan være mange bekymringer knyttet til mammografi – en røntgenundersøkelse av brystene som tas for å kartlegge brystkreft.

I tillegg til frykt for resultatet, har mange også hørt skrekkhistorier om selve undersøkelsen.

En av dem som gruet seg i forkant, er Anita (46). Hun booket nylig en time til mammografi hos Aleris Frogner.

– Min mor har hatt brystkreft, så jeg tenker at det er viktig å følge med på dette selv, forteller Anita.

– Jeg er for ung til å bli innkalt til screening i regi av det offentlige mammografiprogrammet, som i Norge omfatter kvinner mellom 50 og 69 år, men jeg vet at noen land starter med organisert screening allerede ved 40 år. Så nå som jeg har blitt 46 syntes jeg det var på tide.

Pussig å klemme puppene inn i en maskin

Det er flere grunner til at Anita har vært litt bekymret i forkant av denne dagen.

– Jeg skal innrømme at jeg har tenkt på at det kommer til å føles pussig å kle av seg, legge puppene ned på en glassplate og stå med dem klemt inne i en maskin. Det er jo en litt rar situasjon, sier hun og ler.

– En annen grunn til at jeg har gruet meg, er at jeg har hørt at det kan være vondt. I tillegg er jeg jo redd for hva resultatet skal vise.

Hun har knapt satt seg ned i ventesonen før en ung kvinnelig radiograf kommer ut og roper opp navnet hennes.

Radiografen forklarer Anita hva som skal skje, og henviser henne til et skifterom hvor hun blir bedt om å ta av seg på overkroppen.

Les også: Denne maskinen har gjort det enklere å oppdage brystkreft

– Det gikk heldigvis fort over

Tilbake på undersøkelsesrommet blir Anita ført fram til en hvit, moderne 3D-mammografimaskin. Denne maskinen tar en serie bilder fra ulike vinkler og gjør det enklere for radiologene å oppdage brystkreft på et tidlig stadium.

Radiografen veileder henne til hvordan hun skal legge brystet ned på glassplata, og oppfordrer henne til å prøve å slappe av.

For å få ordentlig gode bilder må ett og ett bryst komprimeres mellom to plater – og det er denne delen av undersøkelsen enkelte opplever som vond eller ubehagelig. Hvordan dette føles, varierer fra bryst til bryst og fra person til person.

Det er imidlertid ikke lenge man trenger å føle på ubehaget, for selve bildet er tatt i løpet av noen sekunder.

– Det var ubehagelig akkurat idet brystet ble komprimert mellom platene, men det var ikke like vondt som jeg hadde fryktet og gikk heldigvis fort over, forteller Anita.

Bildene kommer til syne på en skjerm i rommet, og radiografen forklarer hva de viser. Hun kan blant annet se at Anita har tett brystvev – noe som både gir økt risiko for brystkreft, og gjør det mer utfordrende å oppdage den.

3D-maskinen som benyttes i dagens undersøkelse er riktignok bedre egnet til å oppdage en kul hos kvinner med tette brystvev enn det en vanlig mammografimaskin er, og radiografen beroliger raskt Anita med at bildene ved første øyekast ser helt normale ut.

Og drøye ti minutter etter at hun ankom røntgenrommet, er seansen over.

Ingen grunn til å utsette

– Dette gikk overraskende greit, reflekterer Anita.

– Jeg synes jeg ble godt mottatt, og satt veldig stor pris på at radiografen var så pedagogisk og beroligende. Hun fikk meg til å føle meg trygg!

To dager etter undersøkelsen får Anita et brev fra Aleris, med beskjed om at to uavhengige radiologer har vurdert bildene hennes og at de ikke funnet noe bekymringsverdig.

– Det var en stor lettelse, og veldig deilig med en kjapp avklaring. Det var mye verre å gå og bekymre seg enn å utføre undersøkelsen, så nå tenker jeg at jeg burde ha gjort dette for lenge siden!

 

Har du symptomer på brystkreft eller en annen indikasjon på at du bør gjøre en kontroll? Hos Aleris får du time uten ventetid!

Dette er mammografi

Mammografi en røntgenundersøkelse av brystene. Målet er å oppdage brystkreft tidlig, slik at flere overlever og behandlingen blir så skånsom som mulig. Jo tidligere man oppdager den, desto enklere er den å behandle og kurere.

Mammografi gjøres enten i regi av det offisielle mammografiprogrammet, der alle kvinner mellom 50-69 år blir innkalt til en rutinemessig screening ca. annethvert år, eller på bakgrunn av symptomer eller andre indikasjoner på at man bør gjøre en kontroll. Sistnevnte kalles klinisk mammografi. Kvinner som ønsker det, kan også få utført kontroller utenom mammografiprogrammet, etter henvisning fra lege.

 

Brystkreft

I dag blir rundt 3500 norske kvinner diagnostisert med brystkreft hvert år. Svært få av disse kvinnene er under 40 år. De fleste kvinner som er redde for brystkreft har ikke sykdommen, men det er viktig å få en avklaring dersom man har symptomer eller andre indikasjoner, som familiær belastning for brystkreft, eller at man tidligere har vært behandlet for brystkreft.

Hvis du undersøker brystene dine regelmessig på egenhånd, er det lettere å oppdage forandringer. Se vår guide til hvordan du går frem.

 

Slik foregår mammografiundersøkelsen

  • Du blir tatt imot av en radiograf med spesialkompetanse innenfor mammografi. Radiografen tar en prat med deg og gir deg informasjon om hvordan undersøkelsen kommer til å foregå.
  • Deretter tar du av deg på overkroppen og står foran et røntgenapparat. Ett og ett bryst plasseres på en detektorplate, og en bevegelig plate presser brystet mot detektorplaten slik at brystet komprimeres.
  • Kompresjonen varer bare i noen få sekunder og er ikke skadelig for brystvevet, men det kan være litt ubehagelig.
  • Hele seansen er over i løpet av ca. 10 minutter. Deretter vurderes bildene av to radiologer, og svarbrev sendes til deg etter to dager.
  • I noen tilfeller kan man bli bedt om å komme tilbake for flere undersøkelser. Det er ikke nødvendigvis synonymt med sykdom, og kan skyldes tekniske forhold eller usikkerhet ved tolkning. Oppdages det en kul eller en annen forandring i brystet, tar man vevsprøve for å avdekke om denne er ondartet eller godartet.