Kategorier Kvinnens helse, Mannens helse

Er du vaksinert for sommerferien? Dette må du tenke på allerede nå

Lite er bedre enn det å glede seg til- og planlegge årets sommerferie. Men det er ikke bare hoteller eller restauranter du må ha orden på.

Skal du på langtur, og spesielt hvis ferien går til sydligere eller eksotiske strøk, trenger du gjerne å ta eller fylle på reisevaksiner. For ikke bare er reisesykdommer en sikker brems for den gode feriestemningen, de kan også være farlige – i verste fall dødelige.

Vær ute i god tid

Det viktigste du kan gjøre før sommerferien, er å være tidlig ute med reisevaksinene.

Allerede nå på våren bør du sjekke hvilke vaksiner du trenger, og også finne ut og planlegge når du bør sette reisevaksinen. Mange vaksiner må du nemlig ta flere doser av over tid, eller de trenger tid for å virke.

  • Aleris har leger med lang erfaring innen reisevaksinasjon og trypesykdommer.
    Du kan alltid ta kontakt med oss for råd og veiledning om vaksine, både ut i fra reiseplanene du har og din helsesituasjon.

Trenger jeg reisevaksine?

Alle som skal reise i Asia, Afrika, Mellom- og Sør-Amerika, Stillehavsøyene og det tidligere Øst-Europa bør ta reisevaksiner.

vaksinekart.org kan du taste inn din destinasjon og få en generell oversikt over anbefalte og eventuelt påkrevde vaksiner i det gitte landet eller området.

Nøyaktig hva du trenger av vaksiner og tabletter avhenger imidlertid ikke bare av reisemål, men også reisens varighet, situasjonen i landet du skal til, hvor gammel du er, og eventuelle sykdommer du har.

Hos Aleris holder helsepersonellet seg kontinuerlig oppdatert på farer og sykdomsutbrudd i utlandet, og kan derfor hjelpe deg mer nøyaktig med hvilke vaksiner du kan og bør ta.

Frisk opp barnevaksinene

De fleste nordmenn er gjennom barnevaksinasjonsprogrammet vaksinert mot difteri, stivkrampe, kikhoste og polio. Men alle voksne bør ta én dose oppfriskningsvaksine mot disse sykdommene hvert tiende år.

– Selv om reisen ikke nødvendigvis vil øke risikoen for disse sykdommene, er det lurt å oppdatere disse vaksinene. Selv om du bare skal en uke til Italia, sier overlege Tone Bruun ved Folkehelseinstituttet til NRK.

Hva om jeg har tatt reisevaksiner før?

Noen vaksiner varer over også flere år, og kanskje trenger du ikke ta reisevaksiner du tidligere har tatt. For eksempel gir vaksine mot hepatitt B livsvarig beskyttelse hvis den er gitt i tre doser i løpet av et år, mens vaksine mot rabies må fylles på etter tre år, og videre hvert femte år.

Det er riktignok ikke alltid like lett å vite hvilke vaksiner man har tatt når, eller hvor mange doser man har fått.

Derfor har man vaksinekort, hvor man finner informasjon over alle vaksineringer man har tatt. Du må alltid ta med vaksinekortet til legen når du skal vaksineres. Du kan hente ut vaksinekortet ditt på Helsedirektoratets hjemmeside.

Hvis du ikke finner en vaksine du er sikker på at du har tatt oppført på vaksinekortet, er det viktig at du kontakter stedet du tok vaksinen og be dem sende informasjonen på nytt.

Her finner du mer informasjon om de vanligste reisevaksinene, hvor mange doser det gis og hvor lenge de varer.

Hva med små barn eller gravide?

I utgangspunktet bør barn ta de samme reisevaksinene som voksne før de drar på ferie, men vit at de fleste vaksiner har en en nedre aldersgrense.

Her finner du Helsedirektoratets oversikt over laveste anbefalte alder for ulike vaksiner.

Dersom barnet skal til et land med høy smitterisiko, kan det også være hensiktsmessig å framskynde vaksineringen mot difteri, stivkrampe, kikhoste, polio, Hib- og pneumokokksykdom. Dette er noe du kan diskutere med legen.

Også for gravide er det spesielle råd og forhåndsregler som gjelder. Det verserer mye forskjellig informasjon om reisevaksiner og gravide på nettet, og det beste er derfor å forhøre seg med helsepersonell i god tid om hva man bør gjøre som gravid om man tenker å reise langt.

  • Aleris utfører et stor antall vaksinasjoner hvert år. Vi har åpent for vaksinasjon alle hverdager fra klokken 8 til 16, og har alle aktuelle vaksiner på lager. Her kan du enkelt bestille time for vaksinering, så kan du glede deg til reisen uten bekymringer.

Reisevaksine:

  • Bør tas i god tid før avreise
  • Er påkrevd eller anbefalt ved reise til de fleste ikke-vestlige land og tropiske strøk
  • Avhenger av reisemål, alder, helsesituasjon og varighet på reisen
  • For å sette reisevaksiner trenger du vaksinekortet ditt
  • Du kan sette reisevaksinene hos Aleris uten ventetid