Kategorier Hud

Er det lurt å ta solarium før du drar til Syden? Her får du svaret

Du kjenner deg kanskje igjen: Ferien i sydlige strøk står for tur, og selv om du gleder deg til å få sol på kroppen er du litt urolig for hvordan den bleke huden vil takle Syden-sola.

En venninne tipser om at du bør ta noen minutter i solarium, for å «herde» huden. Men er det egentlig lurt?

– Absolutt ikke. Mange tror at noen runder i solarium kan forberede huden på sterk sol. Det er helt feil. Huden tåler ikke sola i Syden bedre etter solariumsbesøk, sier hudlege Lena Myhre ved Aleris Frogner i Oslo. 

Lik Hei Doktor på Facebook

Å ta solarium gjør langt mer skade enn nytte, skal vi tro hudlegen:

– Det du gjør ved å ta solarium er å øke den kumulative strålingsdosen, som i sin tur øker risikoen for å utvikle hudkreft i fremtiden, sier Myhre.

Vi topper føflekkreft-statistikken

Norge ligger på verdenstoppen i føflekkreft, og antall tilfeller har økt dramatisk de siste tiårene.

Lena Myhre, hudlege ved Aleris

Økningen er spesielt stor for dem over 60 år, og endrede solvaner regnes som den viktigste årsaken til at så mange nordmenn utvikler føflekkreft.

Heldigvis er det mye du kan gjøre for å forebygge kreftformen, og noe av det viktigste er å unngå overdreven soling, og å beskytte deg ordentlig når du først er eksponert for solen.

Skal du til Syden bør du derfor heller bruke pengene dine på en god solkrem, enn dyrebare miniutter i solarium:

– Jo sterkere sol, jo høyere solfaktor skal du bruke: I solrike «Syden-land» bør du bruke minimum faktor 30. Men å bruke klær, hatt og solbriller er enda viktigere. Ikke en eneste solkrem, selv med den sterkeste solfaktoren, beskytter like bra som klær, råder Myhre.

Her finner du mer informasjon om føflekkreft, forebygging og behandling.

Toppbilde: Alexis O’Toole/ Flickr