Kategorier Kvinnens helse, Mannens helse

Elisabeth gikk fra 20 prosent syn til 100: – Jeg er legen evig takknemlig

Ingen av legene Elisabeth oppsøkte mente det var mulig å behandle øyesykdommen hennes. Så kom hun til øyelege Christine Tvedt ved Aleris – da forandret alt seg. 

I 2013 merket Elisabeth at noe var veldig galt. Hun så dårligere og dårligere, og forsto ikke hvorfor.

– Jeg gikk til fastlegen, som konstaterte at synet var så svekket at jeg måtte videre til spesialist. Jeg ble så henvist til en øyelege, men der var det så lang ventetid at jeg tilslutt måtte få tak i en annen lege. Der fikk jeg beskjed om at det ikke var noe som helst de kunne gjøre for meg, forteller «Elisabeth», som ønsker å være anonym.

–  De ba meg få tak i hjelpemidler for svaksynte så fort som mulig, og forberede meg mentalt og fysisk på at synet snart ville forsvinne helt.

Heller ikke et ytterligere besøk til en øyeklinikk i Berlin ga resultater, ei heller ny informasjon om hva som feilte øynene hennes.

– Umulig å forestille seg

illustrasjonsfoto

Elisabet gikk et tøft år i møte. For selv om hun fikk svært god hjelp av Blindeforbundet med tilbud om både kurs og hjelpemidler, klarte hun ikke å slå seg til ro med beskjeden hun hadde fått av legene.

Og mens tiden gikk, ble synet desto dårligere. Nå var selv de enkleste ting blitt vanskelige: Som å lage middag, se på TV eller kjenne igjen ansikter.

– På dette tidspunktet var jeg fryktelig fortvilet, og jeg følte meg fanget. Jeg tror ingen vet hvordan det er å miste synet – og bli så og si blind – før det faktisk skjer med deg.

Elisabeth var klar for å gi opp, men gikk til én lege til. Der fikk hun et råd: «Nå har du prøvd alt – men har du vært hos Aleris?».

Det ble hennes aller siste håp.

– Hun er min reddende engel

Christine Tvedt, øyelege ved Aleris.

I 2014 kom Elisabeth inn til Christine Tvedt, øyelege ved Aleris og spesialist på øyesykdommer.

– Det som da skjedde, var helt utrolig. For det første fikk jeg nesten umiddelbart vite hvilken sykdom jeg hadde, og det var det ingen som hadde fortalt meg tidligere. For det andre fikk jeg beskjed om at det fantes en behandling. Da fikk jeg sjokk.

Etter en grundig undersøkelse konstaterte øyelege Tvedt at Elisabeth hadde sykdommen Våt AMD – Aldersrelatert maculadegenerasjon. 

– AMD er den vanligste årsaken til sterk synshemning hos personer over 50 år, og det er slikt sett ikke noe sjelden sykdom. Selv om sykdommen er kronisk, er den absolutt mulig å behandle. Mange opplever en fin bedring av synet etter oppstart med behandling, forteller lege Christine Tvedt.

Behandlingen er en spesiell form for injeksjoner, som Elisabeth nå får hver 14 uke.

– Med det samme jeg fikk injeksjoner, ble jeg bedre. Synet har nå gått fra å være 20 prosent – til 100 prosent. Det er helt fantastisk, sier Elisabeth, som fremfor alt ønsker å takke øyelege Tvedt:

– Jeg kan nå lese, se på TV, lage mat, kjøre bil, ja alt! Jeg har fått en helt ny livskvalitet. Jeg er Christine evig takknemlig, og snakker bare om henne som «min reddende engel». 

– Mye som skurrer

Øyelege Christine Tvedt beskriver tilfellet Elisabeth som «en svært spesiell historie».

– Det er en opplagt behandling for denne sykdommen, så det er vanskelig å forstå hva som har skjedd før hun kom til oss. Det er mye som skurrer, sier Tvedt, som legger til:

–  Det er også spesielt at hun ble bra av behandlingen. Det er slik at hvis du begynner med et ganske bra syn, er det mer sannsynlig å få det opp til 100 prosent, enn hvis du begynner behandlingen når du allerede har svært svekket syn. Så det er uvanlig – men gledelig – at Elisabeth gikk fra bare 20 prosent til 100 prosent syn.

–Viktig med tidlig behandling

– Så det er med andre ord viktig å få tidlig behandling om man har AMD? 

– Ja, det er som regel svært viktig. Har man tegn på AMD, bør man bli undersøkt for dette så raskt som mulig. For det første er viktig å få behandling for at ikke synet skal bli enda dårligere – for det blir det uten behandling. For det andre er det viktig å få behandling fordi det er gode sjanser for å få bedre syn.

Tvedt beskriver behandlingen med injeksjoner som «revolusjonerende».

– Det er også en relativt ny behandling, bare 11 år gammel. Det er viktig at folk vet om at det finnes en behandling for AMD, og at man ikke umiddelbart slår seg til ro med tanken om at «dette med svekket syn er vel sånt som skjer når man blir eldre», sier øyelegen.

Dette er tegnene på AMD

– Hva er tegnene man bør være obs på? 

– Vanlige symptomer på AMD er at rette linjer blir bøyd når du ser på dem, og at det blir vanskeligere å se detaljer. Dette gjør det for eksempel vanskelig å lese eller se på TV, sier Tvedt og legger til:

– Om du mistenker AMD, bør du sjekke synet ett og ett øye av gangen. Så er det lurt å vite om det er øyesykdommer i familien. For å få en indikasjon kan du også ta en enkel selvtest, en Amsler-test, som du finner på nettet. Har du mistanke om eller symptomer på at noe er galt med synet ditt, kan du også komme rett til oss, sier Tvedt.

Det sistnevnte er noe pasient Elisabeth trygt vil anbefale til andre som havner i en lignende situasjon:

– Min historie ble heldigvis en solskinnshistorie. Jeg kan ikke se for meg hvordan livet mitt hadde sett ut nå dersom jeg ikke hadde oppsøkt Christine eller Aleris.

Har du plager med øynene eller synet? Her finner du mer informasjon om Øyeklinikken ved sykehuset Aleris.