Kategorier Kirurgi

Disse operasjonene kan du få dekket av det offentlige

I Norge er vi så heldige at helsevesenet utfører de aller fleste operasjoner, men dessverre kan offentlige sykehus ofte ha lange ventelister.

Private sykehus er for mange et effektivt alternativ, med topp kvalifisert medisinsk personell, lang erfaring og kort ventetid på operasjon.

De færreste er klar over at det offentlige også dekker en rekke plastiske operasjoner, og mange nordmenn vil ha mye å tjene på å sette seg inn i eksisterende regelverk.

Operasjon av store bryster, tunge øyelokk og overflødig hud etter fødsel og vektnedgang er eksempler på inngrep som man kan få dekket av det offentlige. Det er utarbeidet nasjonale retningslinjer som plastikkirurger bruker for å vurdere hvilke pasienter som kan få dekket operasjon. Felles for all offentlig finansiert plastikkirurgi er at det må foreligge en medisinsk indikasjon for inngrepet. For brystreduksjon ser man blant annet på faktorer som nakke-/ryggplager, BMI, hudproblemer og tyngdeubehag.

Aleris-sykehusene utfører plastikkirurgiske inngrep på vegne av den offentlige helsetjenesten — pasienten betaler kun egenandel.

Aleris private sykehus utfører plastikkirurgiske inngrep hvor det offentlige dekker utgiftene — pasienten betaler kun egenandel.

Følg Hei Doktor på Facebook
 

Her er en kort oversikt over plastikkkirurgiske inngrep som kan utføres hos Aleris — og som man kan få dekket av det offentlige:

Brystreduksjon

Noen kvinner utvikler store og tunge bryster. Dette kan virke hemmende på fysisk og sosial aktivitet, og kan være en betydelig faktor i utvikling av ryggsmerter. En brystreduksjon vil bedre de fysiske plagene ved å minske brystenes vekt og størrelse.

Forstørret brystkjertelvev hos menn kalles gynekomasti. Tilstanden kan være svært ubehagelig, men det å ha «mannepupper» er helt normalt og langt mer vanlig enn man tidligere har trodd. Mer om gynekomasti og brystreduksjon for menn kan du lese her.

Les mer om brystreduksjon

Se film om erfaringer før og etter brystreduksjon:


Bukplastikk

Etter kraftig vektnedgang eller graviditet, vil mange plages av overflødig og hengende hud på magen. Denne huden kan man hverken slanke eller trene bort. Bukplastikk, eller mageplastikk, er den eneste operasjonen som muliggjør ønsket om en stram og flat midje.

Les mer om bukplastikk

Tunge øyelokk

Et overskudd av hud og fett kan over tid utvikle seg til en tilstand som kalles «tunge øyelokk», og kan medføre innsnevring av synsfeltet, sviende røde øyne og hodepine. Tilstanden utbedres med en øyelokkoperasjon.

Les mer om øyelokkplastikk

Fjerning av overskuddshud

Etter stor vektnedgang vil noen oppleve å plages med overflødig og hengende hud, ikke bare på magen, men også på armer, ben eller andre steder. Overarmsplastikk er et inngrep som egner seg for personer som har mye løs hud på armene.

Les mer om fjerning av overskuddshud

Injeksjonsbehandling av overdreven svette

Overdreven svetting, også kalt hyperhidrose, er en ganske alminnelig tilstand. Tilstanden er helt ufarlig, men gir ofte sjenerende problemer som svettelukt og flekker på klærne. Heldigvis finnes det effektiv behandling, hvor man sprøyter inn et virkestoff som blokkerer for nervenes signal til svettekjertlene, slik at svettingen reduseres.

Les mer om svettebehandling

Slik går du frem

Hvis du lurer på om du kan få utført et plastikkirurgisk inngrep dekket av det offentlige, må du starte med et legebesøk. For å få dekket kostnadene må det foreligge en medisinsk indikasjon, det holder ikke med utelukkende kosmetiske grunner.

– Legen vurderer om det er medisinsk indikasjon, og vil så sende henvisning til det aktuelle sykehuset for behandling, forklarer Carolin Fries, markedsansvarlig for plastikkirurgi og kosmetisk segment hos Aleris.

En oversikt over de aktuelle plastikkirugiske inngrepene som utføres hos Aleris kan du lese her, eller ta direkte kontakt med Aleris for råd og veiledning.