Kategorier Kvinnens helse, Mannens helse

Dette bør du ha i kofferten når du drar på ferie

Med dette reiseapoteket er du sikret om uhellet skulle være ute.

Er du blant de heldige som snart skal aktivere fraværsassistenten på mailen og rømme av gårde på en etterlengtet ferie, har du antagelig mye å glede deg til.

Men selv på et harmonisk feriested kan det skje uforutsette ting som forstyrrer idyllen.

Få ting er så ergerlig som å bli syk eller skade seg når man er ute og reiser – og det skal ikke nødvendigvis være så veldig alvorlig før det ødelegger hele ferien.

Det å ha et lite reiseapotek i bagasjen, kan da være gull verdt.

Aleris har derfor satt sammen et reiseapotek med alt du trenger for å raskt behandle de vanligste plagene som oppstår på utenlandsreise.

– I stedet for å måtte lete etter et apotek, kommer du med dette raskt i gang med behandlingen. Reiseapoteket inneholder noe mot sår, infeksjoner, diaré, insektstikk og smerter ved forstuing, forteller Per Kvandal, anestesilege og medisinsk direktør i Aleris.

Medikamenter for magen

Når du endelig er ankommet feriestedet, er det fort gjort å slappe helt av og glemme at kroppen fortsatt er sårbar. Kanskje spiser og drikker du dårligere enn normalt, døgnrytmen endrer seg og temperaturen er varmere enn det du er vant med.

– Husk at ferie ikke er ferie fra gode vaner. Er du ung og frisk, har du gjerne mer å gå på, men hvis du er litt mer voksen og har andre sykdommer i tillegg, bør du være mer bevisst, sier Kvandal.

Du kan for eksempel få mage- og tarminfeksjoner etter måltider på steder som sjeldnere får ferske råvarer.

I reiseapoteket fra Aleris finner du medikamenter mot dette. I tillegg til å hjelpe på mageproblemer, kan det også forhindre dehydrering, forteller Kvandal.

– Det er ikke så vanlig å bli dehydrert i Norge, men i varmere strøk kan det skje hvis du ikke henger helt med. GEM-pulveret i reiseapoteket er egentlig beregnet på diaré, men du kan også ta det hvis du føler deg slapp uten grunn.

Enkelt og rimelig

Reiseapoteket består av reseptfrie medikamenter som du selv kan kjøpe enkeltvis, men her er de splittet opp i mindre deler. Det er enklere å pakke i bagasjen, samtidig som det totalt blir sett blir rimeligere enn hvis du skal kjøpe dem for seg.

Blant annet inneholder det Cetirizin, som brukes til korttidsbehandling av øye- og neseplager ved allergi og utslett.

– Dette kan komme godt med hvis du ferierer på et sted med mye støv og tørr luft, ettersom du da er mer sårbar for betennelser på øyet – spesielt hvis du er linsebruker, sier Kvandal.

Gjør litt forarbeid

Har du feber over lengre tid eller sår som ikke blir bedre, er det derimot viktig at du oppsøke en lege. Det samme gjelder ved tilfeller av blodig diaré. Vær litt i forkant og undersøk om det er noen aktuelle sykdommer i landet du skal besøke på forhånd, anbefaler Kvandal.

Per Kvandal har selv tilbragt mange døgn i eksotiske strøk.

– For ikke lenge siden skulle noen venner av meg til Madagaskar for å dykke. Der hadde det nylig vært flere tilfeller av smittsom pest. Ettersom de skulle reise mye rundt og ha nær kontakt med lokalbefolkningen, anbefalte jeg at de fikk utskrevet litt antibiotika.

Det samme gjelder hvis du er disponert for hyppig blærekatarr.

– Da kan det være lurt å høre med legen din om du kan få utskrevet antibiotika i forkant av reisen, slik at du eventuelt kan starte egenbehandling hvis du skulle bli rammet i løpet av ferien, råder Kvandal.

Forberedelser er spesielt viktig dersom malaria eller denguefeber er aktuelt i landet du skal besøke. Trenger du en liten pekepinn, finner du råd for enkeltland på nettsidene til Centers for Disease Control and Prevention. Folkehelseinstituttet er en annen god kilde for helsefaglig veiledning, og Utenriksdepartementet gir deg oversikt over situasjonen i landet forøvrig.

Sunn skepsis

Foruten de nyttige medikamentene som følger med reiseapoteket fra Aleris, må du huske på å drikke vann fra flaske og ikke fra springen. Puss tenner, og skyll grønnsaker i flaskevann, unngå å spise frukt som ikke skrelles, og få i deg noe salt og søtt for å binde væsken.

– Det er lett å bli redd når du leser om alle sykdommene det er mulig å pådra seg. Dette er gjerne overdrevet – det skjer som oftest ikke. Men en sunn skepsis er bra, fastslår Kvandal.

 

Reisemedisinsk kit fra Aleris koster 580 kroner, og kan kjøpes på Aleris Frogner.

Her kan du lese mer om reiseapoteket og reisevaksinasjonstilbudet hos Aleris

Slik bruker du medikamentene i reiseapoteket:

  • Antibac: Bruk jevnlig – særlig i forbindelse med måltider. Husk å vaske hendene ofte med vann og såpe.
  • GEM-pulver: Brukes ved diaré for å unngå uttørring. Blandes med flaskevann eller kokt, avkjølt vann.
  • Loperamid: Brukes ved diaré og magekramper, særlig på lengre reise-etapper med vanskelig tilgang til et toalett.
  • Cetirizin: Brukes til korttidsbehandling av øye- og neseplager ved allergi og utslett. Også for å lindre kløe eller insektstikk sammen med Aloe Vera Gel.
  • Klorhexidin: Påføres for å unngå infeksjon i sår eller insektstikk. Rens såret godt og ta på plaster.
  • Natriumklorid: Til daglig rensing av infeksjon i sår og stikk over flere dager. Kan også brukes for å forebygge tørre eller såre øyne.
  • Bacimycin salve: Inneholder antibiotika og kan brukes ved infiserte sår, 2-3 ganger daglig.
  • Panodil og Ibuprofen: For smerter eller feber. (Ved tannpine, menstruasjonssmerter, smerter fra forstuing eller forstrekning og ryggplager bør du bruker Ibuprofen.)Les pakningsvedlegg for anbefalt dosering, og sjekk holdbarheten til medikamentene før du drar.