Kategorier Kvinnens helse, Mannens helse

Det er ikke bare kvinner som bør vaksinere seg mot HPV

Det siste året har HPV-vaksinen for å forebygge livmorhalskreft fått mye oppmerksomhet i media, og staten tilbyr gratis vaksinering mot HPV-viruset til alle kvinner født i 1991 eller senere.

Det er ingen tvil om at vaksinen vil hjelpe mange kvinner … men hva med mannfolka?

 

HPV-viruset rammer ikke bare kvinner

Det er nemlig ikke bare kvinner som kan få kreft og andre sykdommer av HPV-viruset. Ifølge en ny amerikansk studie kan opptil 45 prosent av amerikanske menn ha viruset i kroppen, i en eller annen variant. Og i Norge regner vi med at rundt 70-80 prosent av befolkningen på et eller annet tidspunkt får viruset, uten å vite om det.

Hos menn vises imidlertid symptomer på HPV sjeldent, og i mange tilfeller vil kroppen selv ta seg av viruset.

Likevel kommer det frem i undersøkelsen at ved rundt 25 prosent av tilfellene, kan menn få et HPV-virus som kan knyttes til kreft.

 

Kreft-vekst hos menn

Hos gutter og menn kan HPV-viruset ramme på samme måte som hos jentene, og setter seg normalt i endetarmen, munnhulen eller svelget, eller på penis.

I et intervju med NRK P2s podcast «Ekko» uttaler overlege Ole Erik Iversen ved Haukeland Universitetssykehus at mens forekomsten av livmorhalskreft hos kvinner er avtagende, øker tilfellene av kreft ved HPV-viruset hos menn.

HPV-viruset som gir vorter har de siste 30-40 årene økt med hele 700-800 prosent, og ifølge Iversen ser vi en liknende trend i utviklingen av kreft-viruset. Dette mener han er bekymringsfullt.

Han forteller videre at han mener det bør legges større fokus på vaksinering av menn. Siden viruset smitter ved intimkontakt, vil dette også være med på å redusere tilfellene hos kvinner.

 

Slik opptrer det kreft-fremkallende HPV-viruset

Videre forteller Iversen at HPV-viruset kan deles inn i to grupper: lavrisiko og høyrisiko.

I lavrisiko-gruppen gir HPV-viruset en infeksjon i form av vorter, som fingervorter, fotvorter og kjønnsvorter. Du kjenner sikkert til at du kan oppleve å få fotvorter etter et besøk svømmehallen – der smitter viruset nemlig gjennom vann og felles bruk av arealer.

I høyrisiko-gruppen finner vi HPV-viruset som kan gi kreft, og smitter via intimkontakt.

Dette viruset gir ingen symptomer, og opererer ved å ta kontrollen over normale celler i slimhinnene. Deretter får viruset disse cellene til å både produsere nye virus, og overta viktige kontrollfunksjoner i cellene.

I kroppen har vi flere «kontrollsentre», som passer på at alle cellene våre er friske. Et eksempel er  «vaktmester-proteinet P53». Dersom proteinet oppdager syke celler, gir det cellen beskjed om å utslette seg selv – såkalt «celle-selvmord».

Når HPV-viruset overtar kontrollfunsjonene i cellene, nøytraliseres proteiner som P53. Da oppstår det celleforandringer. Når de syke cellene deler seg, blir de bare sykere og sykere. Helt til de slutter å lystre kroppens signaler – og bryter gjennom de naturlige barrierene mellom slimhinne og støttevev.

Da er kreften etablert.

Den aggressive varianten av HPV-viruset lever i skjul for immunforsvaret vårt, og du kan derfor gå med kreft-viruset uten å vite om det i 10-20 år. Viruset blir typisk re-aktivert dersom immunforsvaret svekkes, som for eksempel ved transplantasjoner og lignende.

Foto: Aaron Tait, CC BY-SA 2.0, via Flickr

 

Spar deg selv og de du bryr deg om

HPV-virus hos gutter fikk særlig oppmerksomhet i media da Michael Douglas i 2013 gikk ut i et intervju med «The Guardian», og fortalte en hel verden at han hadde fått kreft etter å ha utført oral-sex.

Med unntak av enkelte debatter, har det likevel vært relativt stille rundt spørsmålet om vaksinering av gutter. Slik det er i dag, finnes det ingen behandling mot selve kreften, kun forebygging ved vaksine.

Derfor er det lurt å være på forskudd ved å vaksinere deg, før HPV-viruset prøver å trenge inn i kroppen. Ved å ta celleprøven hvert tredje år, vil legen oppdage de syke cellene. Slik forhindres rundt 1000 krefttilfeller hvert år.

Mer om HPV-vaksinen kan du lese på Aleris.no.

Toppbildet: Pixabay