Kategorier Kvinnens helse, Mannens helse

Derfor skal du ikke gå rundt med vått badetøy

Det er sol og sommer, og mange av oss nøler ikke med å hoppe i havet selv om det holder 18 grader, eller sette oss ned i det våte badetøyet på strandhåndkleet.

Det går jo helt fint å bare tørke badetøyet på kroppen i sola? Eller?

– Det er ingen myte at kald bading eller å gå rundt med vått badetøy kan forårsake en urinveisinfeksjon, sier Tina Tellum, gynekolog ved Aleris på Frogner i Oslo.

Lik Hei Doktor på Facebook

– Det har å gjøre med at immunforsvaret i slimhinnene – som urinrør og blære er kledd med – er mindre aktivt ved lav temperatur. Bakterier formerer seg også lettere i fuktig badetøy. Det er viktig å presisere at det stort sett dreier seg om bakterier du har på kroppen, ikke fra vannet.

Dette bør du gjøre

Tina Tellum, gynekolog ved Aleris.

Når du har urinveisinfeksjon – eller blærekatarr – har du fått bakterier inn i nedre eller øvre urinveier, noe som kan lede til ubehagelige plager, smerter og noen få ganger andre komplikasjoner.

Urinveisinfeksjon (UVI) er også 100 ganger vanligere blant kvinner enn menn, og derfor er det først og fremst jenter og damer som bør ta grep.

– De fleste vil ikke ha noe som helst problem med bading i litt kaldt vann eller å ha en våt bikinitruse/badebukse på seg en liten stund. Men kvinner som lett får urinveisinfeksjon, de må være veldig påpasselige, sier gynekologen og gir følgende råd.

– Det viktigste du kan gjøre er å skifte til en tørr truse med en gang du kommer ut av vannet. Deretter er det viktig å tisse for å tømme blæren, og dermed også skylle bort bakerier.

Vær obs på disse symptomene

Er du usikker på om du har fått en urinveisinfeksjon?

– Det er mange symptomer på UVI. De vanligste er svie eller smerte ved vannlating, kramper i blæren under vannlating og en følelse av at du må tisse hyppigere og mer akutt enn du pleier, sier Tellum.

Vit også at barn gjerne får andre og mer diffuse symptomer enn voksne.

– Samtidig kan kulde, for eksempel ved bading og vått badetøy, også skape irritasjon i underlivet som kjennes ut som urinveisinfeksjon, men som ikke nødvendigvis er det.

Når bør jeg kontakte lege?

Og er du i tvil om du har fått en urinveisinfeksjon, er det en ting eller to du kan prøve som egenbehandling:

– Du kan forsøke å drikke store mengder vann (opp til to eller tre liter) som kan skylle ut alle bakteriene. Tranebærjuice eller forskjellige urte-teer er også effektive, da de fører til at bakteriene ikke klarer å holde seg like bra fast i blæreveggen, råder Tellum.

– Men hvis plagene ikke gir seg etter et døgn, du ser blod i urinen eller du er gravid må du oppsøke lege. Dette fordi urinveisinfeksjonen kan stige opp til nyrene. Menn som opplever symptomer på urinveisinfeksjon burde imidlertid alltid oppsøke lege med en gang.

Følgende kan være tegn på at det foreligger en alvorligere infeksjon:

– Hvis du får feber ved eller over 38 grader – målt, ikke følt – du får smerter i ryggen og har frysninger, må du oppsøke lege umiddelbart. Da har du muligens fått nyrebekkenbetennelse, og det er da viktig å få behandling med det samme.

Behandles med antibiotika

Har du fått en urinveisinfeksjon er det heller ikke sikkert at det bare skyldes badingen i helga. Årsakene bak urinveisinfeksjon er mange og sammensatte, og her finner du mer om mulige årsaker og forebyggende tiltak.

Urinveisinfeksjon behandles med antibiotika i et visst antall dager, og det er viktig at du fullfører hele kuren legen har forskrevet, selv om du føler deg frisk.

 • Plages du med hyppige urinveisinfeksjoner uten å vite hvorfor?
  Da kan du snakke med legen din om mulighetene for å ta en
  kikkertundersøkelse av blæren. Her finner du mer informasjon. 
Lik Hei Doktor på Facebook

Urinveisinfeksjon (UVI):

 • Skyldes bakterier som infiserer nedre eller øvre urinveier
 • Langt vanligere blant kvinner enn menn, og flere kvinner er plaget med gjentagende UVI
 • Gir symptomer som svie ved vannlating, tyngdefølelse i underlivet eller hyppig og akutt vannlating
 • Bading i kaldt vann eller å gå rundt i vått badetøy kan forårsake UVI
 • Oppsøk lege hvis plagene ikke går over etter en dag eller du har blod i urinen
 • Plages du av hyppige urinveisinfeksjoner uten å kjenne årsaken? Da kan du snakke med legen din om mulighetene for å ta en kikkertundersøkelse av blæren. Her finner du mer informasjon.