Kategorier Kreft, Ny viten

Derfor bør du ikke kjøpe heliumballonger på 17. mai

De siste årene har innspurten til 17. mai blitt ledsaget av en spesiell debatt: Bør du gå til innkjøp av gassballonger?

De aller fleste gassballongene blir jo gitt til små barn, og mange nordmenn har ikke tenkt noe mer over den saken. Så hvor kommer engasjementet fra?

At gassballonger kan bidra til forsøpling i miljøet er enkelt å forstå, men praksisen med å pumpe opp ballonger med gasser som er lettere enn luft kan også ha en ganske annen effekt.

Derfor har lege Aslak Bjarne Aslaksen gått ut i media og bedt nordmenn om ikke å kjøpe heliumballonger på nasjonaldagen.

Lik Hei Doktor på Facebook

Årsaken er at gassen helium, som er den vanligste gassen å bruke i ballonger, er en knapp ressurs.

– Helium bør brukes til å undersøke barn med kreft, sier Aslaksen til Bergens Tidende.

Aslaksen jobber som sjef på radiologisk avdeling på Haukeland Sjukehus. På slike steder blir legene i stadig større grad avhengig av edelgassen helium for å gjøre avanserte helseundersøkelser.

Helium kjøler nemlig ned magnetene i de avanserte MR-maskinene, og uten den gassen må maskinene ifølge Aslaksen gå over til svakere magneter som gir dårligere billedkvalitet.

– For meg er dette et spørsmål om bruke en knapp naturressurs på best mulig måte, sier Aslaksen.

3 byer har innført forbud

Flere steder i landet har allerede 17. mai-komiteene nedlagt forbud mot salg av heliumballonger, og i byene Drammen, Porsgrunn og Skien blir det ingen glade barn med heliumballonger i år.

Årsaken er ifølge Nettavisen blant annet plastforurensing, samt skader på dyr og natur. I tillegg er heller ikke ballongselgerne ønsket i byen.

– Helium er et begrenset grunnstoff, og plasten ender opp i naturen, sier leder for 17. mai-komiteen i Porsgrunn, Haavard Gjestland, til Telemarksavisa.

En leserundersøkelse utført hos Nettavisen avslører at Aslaksen Gjestland ser ut til å ha folket med seg: Der svarer nemlig hele 89 prosent av leserne at de er enige i spørsmålet «Bør gassballonger forbys?».

Det er også flere grunner til at man kanskje bør avstå fra å kjøpe heliumballonger.

Fortsatt er det mulig å utvinne helium fra naturgassreserver over hele verden, men med dagens forbruk vil ikke dette vare stort lenge — og da kan vi være skikkelig i beit, for helium er et viktig produkt, både i industrien og innen medisin.

Da kan det være flaut å tenke på at den viktige resursen ble brukt til å sende avgårde ballonger på 17. mai.

Kjøp heller en ekstra is.

Lik Hei Doktor på Facebook