Kategorier Kvinnens helse

Denne smertefulle sykdommen lever Lena Dunham med – i likhet med én av ti norske kvinner

Endometriose er en av de vanligste underlivssykdommene blant kvinner, og omtrent én av ti kvinner i fruktbar alder får diagnosen. Men til tross for at det er en utbredt sykdom, og plagene kan være svært uttalte, er det få som snakker høyt om den.

En av dem som har tatt bladet fra munnen er den kjente skuespilleren Lena Dunham.

Åpen om sykdommen

«Girls»-skaperen har det siste året vært åpen om sin kamp mot den smertefulle sykdommen, og har fremhevet hvor viktig det er at jenter tar underlivssmerter på alvor, og får hjelp til å takle sykdommen.

Endometriose er når vev fra livmorslimhinne vokser andre steder enn inne i livmoren. Fordi dette vevet er av samme type som livmorslimhinnen, påvirkes det av hormonene i menssyklusen, og det blør ved menstruasjonen.

Ved endometriose blir også vevet veldig irritert, noe som ofte fører til betennelser, arrvevsdannelse og sammenvoksninger.

Operert flere ganger

Dunham har ifølge E! News forsøkt flere metoder for å lindre smertene, og hun har også gjennomgått flere operasjoner.

I våres ble hun operert igjen, og skrev følgende i sitt personlige nyhetsbrev:

– Operasjonen gikk som smurt. Da jeg kom til meg selv igjen, tørr i munnen, fortalte legen meg noe jeg aldri hadde forventet å høre: Det var ikke noe endometriose igjen.

Sent i mai skrev derimot Dunham på hjemmesiden sin at hun fortsatt sliter med sykdommen grunnet komplikasjoner og nye funn, og at hun nå må gjennomgå mer behandling.

Postet ærlig magebilde

Den britiske motebloggeren Thessy Kouzouka har i likhet med Dunham stått åpent frem om å leve med endometriose.

Den siste tiden har hun postet flere åpenhjertige bilder, som er ment for å sette søkelys på det som for mange er ukjente sider ved sykdommen.

 

Bloggeren håper at det å snakke høyt om sykdommen kan få andre jenter som sliter med slike smerter til å føle seg mindre alene, og ikke minst: oppsøke hjelp.

Kan føre til barnløshet

Endometriose kan ikke bare gjøre vondt, det kan også gi deg problemer med å bli gravid.

Faktisk finnes tilstanden hos så mange som ca en tredjedel av kvinnene som utredes for ufrivillig barnløshet. Lykkes du ikke med å få barn, kan altså endometriose være den underliggende årsaken.

Det er viktig å fremheve at det finnes gode behandlinger for endometriose, som både kan dempe smertene og og redusere veksten av endometriosevevet. Ikke minst kan behandling trolig hjelpe deg med å bli gravid, eller bidra til at du kan bli det senere i livet.

  • Om du har endomtriose i nær familie, har smerter eller ønsker mer informasjon om sykdommen, er det beste du kan gjøre å snakke med en gynekolog

Endometriose:

  • Vanlig underlivssykdom blant menstruerende kvinner.
  • Kan føre til ufrivillig barnløshet.
  • Sykdommen er ikke farlig, men kan være smertefull.
  • Vanlige symptomer er smerter i forbindelse med menstruasjon og kraftige mensblødninger.
  • Om du mistenker at du har endometriose er det viktig å bli undersøkt av gynekolog for å få hjelp og utrede sykdommen