Kategorier Kvinnens helse, Mannens helse, Ny viten

Denne kjønnssykdommen er på fremmarsj

Gonoré øker med flere hundre tilfeller i Norge hvert år.

I takt med at temperaturen stiger, øker gjerne den seksuelle aktiviteten – og dermed også tilfellene av seksuelt overførbare infeksjoner (SOI).

– De samme kjønnssykdommene som er aktuelle resten av året, blir enda mer aktuelle om sommeren, bekrefter Cathrine Bjørke, gynekolog ved Aleris Colosseum-Nobel.

Det er riktignok spesielt én kjønnssykdom som har økt de siste årene – en vi trodde vi var kvitt.

– I en periode var det nesten ikke gonoré i Norge, men nå øker forekomsten med 240-450 tilfeller hvert år. Den er stadig et globalt problem, og ettersom vi reiser mer blir også flere nordmenn smittet, forteller Bjørke.

I 2016 ble det diagnostisert hele 1096 nye tilfeller av gonoré i Norge.

«Super-gonoré»

Flere er bekymret for den økende spredningen av gonoré. Kjønnssykdommen har nemlig stort potensial for antibiotikaresistens, og ifølge Folkehelseinstituttet har vi i dag bare én type antibiotika som er effektiv.

Stadig oftere oppdages det som blir kalt «super-gonoré», som er resistent mot medisinene som brukes til behandling.

– Mange blir smittet etter ubeskyttet sex i land som Thailand, Filippinene, Spania og Tyrkia, men de fleste blir faktisk smittet i Norge, sier gynekologen.

– Særlig blant homoseksuelle menn ser vi en økning i gonoré, men også heteroseksuelle blir oftere smittet nå enn tidligere.

Gynekolog Cathrine Bjørke

Gonoré overføres ved direkte kontakt med slimhinner og indirekte kontakt med fingre og sexleketøy. Det er ikke alltid smittede får symptomer, men kvinner får gjerne forandring i utflod fra urinrør, og menn kan oppleve sekresjon fra urinrørsåpningen.

Ved påvist gonoré skal det gjennomføres smittesporing, og ifølge Bjørke er det svært viktig å behandle.

Blir ikke sykdommen behandlet, kan den gi alvorlig bekkeninfeksjon hos kvinner – i tillegg til at det selvfølgelig er viktig å ikke spre smitten videre.

25.000 klamydia-tilfeller

Det finnes riktignok flere grunner til å være på vakt i sommer. For i tillegg til gonoré, er det flere kjønnssykdommer som herjer.

Klamydia er fremdeles den vanligste kjønnssykdommen i Norge. I 2017 ble det diagnostisert 25.000 tilfeller av klamydia her til lands, og ifølge Folkehelseinstituttet har det holdt seg stabilt de siste årene.

– Et problem er at man smitter andre fordi den ikke oppdages fort nok. Sykdommen er ofte uten symptomer og kan i verste fall kan føre til bekkeninfeksjon med underlivssmerter og potensielt også infertilitet hos kvinner, advarer Bjørke.

I mange tilfeller utvikles antibiotikaresistens, og det er derfor viktig å få bakterien og smitten verifisert.

– Ikke bruk antibiotika blindt, presiserer hun.

I tillegg er bakterien mycoplasma og virusinfeksjon med herpes også vanlig.

Mycoplasma minner om klamydiainfeksjon og behandles med antibiotika. Herpes kan gi smertefulle sår og influensa ved første utbrudd, men mange får sykdommen uten å merke symptomer.

Ifølge Cathrine Bjørke skal du unngå samleie dersom du har fått påvist et aktivt herpesutbrudd type 1 eller type 2. Når utbruddet er over er derimot smittefaren liten.

Det mest ideelle tidspunktet for å teste seg for klamydia og mycoplasma to uker etter samleie. Det er gjerne først da det er mulig å fastslå om du har blitt smittet.

Glem ikke kondom!

 

Bjørke oppfordrer alle til å være ekstra påpasselig med kondombruken nå i sommermånedene, hvor vi ofte blir kjent med mange nye mennesker.

– Kjenner du ikke smittestatusen til seksualpartneren, er det lurt å bruke kondom. Selv om kondom ikke gir noen garanti, er det langt bedre enn ingen beskyttelse, sier Bjørke.

Og har du hatt ubeskyttet sex og er usikker på hvorvidt du kan ha blitt smittet med en kjønnssykdom, så oppsøk lege. 

Bjørke minner om at unge får gratis undersøkelse ved helsestasjoner for ungdom.

Gynekologen får mange henvendelser fra unge som er bekymret for kjønnssykdommer, og da opplyser hun alltid om at det også finnes kostnadsfrie alternativer.

– Husk at ingen dømmes når de går til helsepersonell. De fleste som mistenker at de er smittet, er oftest ikke det. Men det er likevel viktig å teste seg for å vite at man er frisk og at man ikke smitter andre fremtidige seksualpartnere, konkluderer Bjørke.

 

Vil du teste deg for kjønnssykdommer? Aleris har dyktige gynekologer i flere norske byer – og ingen ventetid.