Kategorier Kvinnens helse, Mannens helse

De vanligste grunnene til urinlekkasje, og slik blir du kvitt det

Folk i alle aldre opplever å tisse på seg, eller at de må litt for ofte på toalettet. Det er et problem mange synes det er pinlig å snakke om, men det finnes hjelp å få.

Mellom 300 000 og 500 000 nordmenn sliter med overaktiv blære og urinlekkasje, og over halvparten av disse er over 50 år. 

– Det kjennetegnes ved at du ofte må på do, og må opp om natten for å tisse. Noen klarer heller ikke å holde seg, og skvetter eller drypper litt i buksa før de rekker å komme seg på do, sier Gro Cecilia Stensrød. Hun er uroterapeut og spesialist på vannlatingsproblemer hos Aleris, og ønsker å få opp kunnskapen rundt dette.

Gro Cecilia Stensrød

  Flere tør ikke å snakke med fastlegen sin om lekkasjeproblemer, og får derfor ikke råd om hva som kan gjøres med situasjonen. Folk må få vite hvor vanlig dette problemet er, for da tør de kanskje å søke hjelp. Faktisk er det all grunn til å kalle dette en av våre folkesykdommer, sier Stensrød.

Problemet når du ikke kommer deg til legen, er at tilstanden forblir uendret og at livskvaliteten blir dårligere.

– Inkontinens gjør at mange får et dårlig sosialt liv, de dropper kafé- og kinobesøk, handleturer og andre sosiale sammenhenger – og enkelte blir helt isolert, fordi de er redde for å tisse på seg. Det er ekstra trist når de kunne fått hjelp.

Finn årsaken først

For det finnes flere metoder for å hindre uønsket vannlating, men aller først bør årsaken kartlegges.

– I møte med pasienten starter jeg alltid med en samtale der vi setter av god tid. Da kartlegger vi hvordan lekkasjen arter seg, og så snakker vi om livsstil og drikkemønster.

Stensrød forteller at de lar pasienten fylle ut et skjema over hvor stort væskeinntaket er, og hvor ofte de er på do. Listen gir et objektivt bilde av hvordan vannlatingen egentlig fungerer, og er et viktig hjelpemiddel for behandling videre. 

– Drikker du mye om kvelden, må du forvente å måtte besøke toalettet i løpet av natten. Vi forsøker raskt å justere «dårlig vaner», som at du drikker masse te før du legger seg, forklarer hun.

Fordi det av mange er betegnet som sunt å drikke mye, så hender det faktisk at det er det som er grunnen.

– Ofte møter jeg folk som sier de drikker «sånn passe» når de faktisk drikker over tre liter i døgnet. Da er det ikke så rart at du tisser mer enn vanlig!

– I utredningsprosessen kartlegger vi ikke bare hvor mye væske pasienten inntar, og hvor mye som kommer ut, men i noen tilfeller veier vi også urin i bind og bleier. Utredningsskjema gir et objektivt bilde av lekkasjemengden. De fleste mennesker har nemlig veldig subjektive oppfatninger av egen situasjon, forteller Stensrød.

Årsaken til inkontinens kan være flere, men dette er de vanligste:

1. Den vanligste grunnen til inkontinens hos kvinner er at bekkenmuskulaturen er svekket. Dette kommer ofte etter en graviditet, eller hos kvinner i overgangsalderen. Når bekkenmuskulaturen mister styrke og støttefunksjon, så kan det være vanskelig å holde urinrøret lukket. Mange lekker litt av å le, hoste, løfte eller av å løpe.

2. Urinveisinfeksjoner kan føre til overfølsom eller hypersensitiv blære, og det føles som om det haster å komme seg på toalettet selv om blæren egentlig ikke er full. 

3. Er du overvektig kan du få et ekstra press på mage- og bekkenbunnsmuskulatur, som kan føre til inkontinens.

4. Forstørret prostata hos menn kan føre til vannlatingsproblemer.

5. Kronisk blærebetennelse, også kalt PBS (painful bladder syndrome) er en betennelse i blæra som ikke kommer fra bakterier, men en irritasjon i selve blæreveggen.

Når årsaken til urinlekkasjen er kartlagt kan behandlingen starte.

Behandlingen skreddersys etter dine behov

Behandlingsmetodene for inkontinens varierer ut fra alvorlighetsgrad og årsak til problemet. 

– Ved kronisk blærebetennelse må det medisinsk behandling til, men skyldes problemet med vannlating overvekt, er det en livsstilsendring som er løsningen og ikke medisiner. I noen tilfeller, som ved svak bekkenbunnsmuskulatur, så kan det hjelpe med knipeøvelser, forklarer Stensrød.

Svak bekkenmuskulatur hos kvinner er den vanligste grunnen til inkontinens, og kalles også stressinkontinens. Ofte blir tilstanden forbedret ved hjelp av knipeøvelser som styrker muskulaturen. Hvis ikke dette hjelper så kan det gjøres et inngrep som kalles TVT-operasjon.

En TVT-operasjon innebærer at det settes et implantat i slimhinnen i skjeden rett under urinrøret. Dette støtter opp urinrøret og løser problemet med lekkasje for mange. For å finne den rette løsningen for deg bør du undersøkes av en spesialist.

– Vi har full oversikt over hvilke behandlinger og hjelpemidler som finnes. Spesielle truser, inkontinensbind og medisiner kan for eksempel gjøre hverdagen mye enklere. Har du fått påvist urinlekkasje, har du krav på disse hjelpemidlene på blå resept. Det er det mange som ikke vet, selv ikke fastleger.

– En annen fordel med å søke hjelp hos en urolog eller uroterapeut hos Aleris er at vi samarbeider tett tverrfaglig med radiologer og spesialister på mage og tarm, slik at vi lettere ser hele bildet og kan spesialtilpasse behandlingen, sier hun.

Fordi behandlingene varierer så mye, ser Stensrød på praten som en viktig del av behandlingen.

– Det er viktig å skape forståelse for sammenhenger mellom årsak og symptomer. Vi tar oss god til hver enkelt pasient, og jobber med hele prosessen, fra kartlegging av symptom til oppfølging og igangsatte behandlingsopplegg, sier hun.

Lider du av inkontinens kan du få time hos våre dyktige urologer og uroterapeuter på dagen. 

Om urinlekkasje og overaktiv blære:

  • En uroterapeut er en sykepleier som er ekspert på urologiske problemer, f.eks. inkontinens.
  • Inkontinens rammer mellom 300 000 og 500 000 nordmenn.
  • Kjennetegnes ved at du ikke klarer å holde deg, eller at du ufrivillig later vannet.
  • Mange unngår å søke hjelp fordi det er pinlig.
  • De fleste lider av noe som kalles stress-inkontinens som skyldes svak bekkenbunnmuskulatur.
  • Andre grunner kan være kronisk blærebetennelse eller -urinveisinfeksjon, overvekt eller forstørret prostata.
  • Det finnes flere behandlinger som kan hjelpe: Livsstilsendringer, knipeøvelser, medisiner og TVT-operasjon.