Kategorier Kvinnens helse, Mannens helse

Dansing kan reversere tegn på aldring, ifølge ny studie

Å holde seg ung og frisk er noe de fleste av oss ønsker, men likevel kan vi ikke unngå at tidens tann tærer på.

Heldigvis er det en rekke ting du kan gjøre for å hjelpe til med å stagge aldringen. I en ny tysk studie, publisert i tidsskriftet  Frontiers in Human Neuroscience, kommer det frem at en god svingom faktisk er noe av det beste du kan holde på med når du begynner å dra på åra.

En svingom er godt for å stagge aldringen.

– Fysisk aktivitet har positiv effekt på aldring. Det kan bidra til å sakke eller til og med tilbakevirke aldersbetinget forfall både fysisk og psykisk, sier Kathrin Rehfeld ved Tysk senter for nevrosykdommer i Magdeburg, som også er hovedforfatter bak studien.

Lik Hei Doktor på Facebook

Ifølge Science Daily har tidligere forskning vist at fysisk aktivitet har en positiv effekt på både fysiske og psykiske aldringstegn, men det har likevel ikke vært forsket så mye på hvilke spesifikke aktiviteter som er spesielt gode. Det var dette den aktuelle studien ønsket å se på.

Derfor delte de testpersonene – som hadde en gjennomsnittsalder på 68 år – opp i to grupper. Den ene skulle gjøre enkel utholdenhetstrening, som sykling og stavgåing, mens den andre skulle ta danseklasser, hvor nye trinn skulle læres hver uke.

Bedre balanse

I begge gruppene ble det fremvist positive resultater i hjernens hippocampus-region, som er viktig, da dette området er spesielt relatert til aldersforfall og sykdommer som Alzheimers.

– I denne studien ser vi at to forskjellige typer fysisk aktivitet – dans og utholdenhetstrening – begge øker områder i hjernen som vanligvis forfaller med alderen. Men det var kun dansingen som førte til betydelige bedre balanse, sier Rehfeld.

Dansing holder både kropp og sinn yngre lenger.

Effektivt verktøy

Forskerne tror at fordi deltakerne i dansegruppen ble utfordret ekstra med tanke på koordinasjon, så vel som å lære og huske trinnkombinasjoner, så slo dette spesielt positivt ut.

Derfor bruker de nå funnene fra denne studien til å bygge videre på nye aktivitetsprogrammer for eldre, som skal maksimere anti-aldringseffekten på hjernen.

– Jeg tror at alle ønsker å være selvstendig, sunn og frisk så lenge som mulig. Fysisk aktivitet er en av livsstilsfaktorene som kan bidra til dette, da det motvirker flere risikofaktorer og sinker aldersrelatert forfall, sier Rehfeld.

– Derfor mener jeg at dansing er et effektivt verktøy for å utfordre både kropp og sinn, spesielt når man er på vei inn i alderdommen.

Så da er det vel bare én ting å gjøre: Børste støvet av danseskoa, og la det rykke i rockefoten!