Kategorier Kreft, Kvinnens helse

Dette må du vite om celleforandringer

Mange kvinner blir bekymret om celleprøven viser celleforandringer. Men hva betyr egentlig celleforandringene, og hva gjør gynekologen om du får påvist celleforandringer? 

Flere kvinner tenker at celleforandringer er et «forkledd» begrep for kreft. Men dette stemmer ikke, konstaterer Cathrine Amalie Bjørke, gynekolog ved Aleris Colosseum-Nobel i Oslo.

Cathrine Amalie Bjørke

–– Svært mange kvinner får påvist celleforandringer. Celleforandringer trenger ikke bare skyldes HPV-infeksjon eller forstadier til livmorhalskreft. Også Soppbetennelse, herpesvirus og andre mikroorganismer kan for eksempel gi celleforandringer, sier Bjørke og legger til:

– Det tar flere år før en celleforandring forårsaket av HPV-viruset blir til livmorhalskreft. Det er altså derfor det er så viktig å ta jevnlige celleprøver – for å fange opp endringer på livmorhalsen, og for å kunne bli fulgt opp på en trygg og god måte. Fordi utviklingen fra forstadier til kreft gjerne tar lang tid, har man ved jevnlig screening hvert tredje år flere muligheter til å oppdage celleforandringer før kreft oppstår.

Dette sier gynekologen

– Hva sier du til kvinner som får påvist celleforandringer etter å ha tatt celleprøve hos deg?

Til disse pleier jeg å gi en beroligende beskjed, og informere om at «dette fordrer til videre oppfølgning, enten i form av en ny kontrollprøve om en stund, eller videre utredning med vevsprøver». Deretter fremhever jeg at det er veldig viktig at vi gjør dette etter de faste og nasjonale rutinene og retningslinjene som er satt, sier Bjørke. 

– Videre beroliger jeg dem med at dette faktisk er en fin ting: For ved å ta ansvar for egen helse ved å gjennomgå en gynekologisk undersøkelse, og få tatt celleprøve, har vi oppdaget celleforandringene, og dermed kan vi følge det opp videre, sier gynekologen. 

Bjørke syns det er viktig at kvinnen får all informasjon hun trenger om hva hennes celleforandringer innebærer, og hva hun kan forvente videre.

– Ikke minst at hun får god tid til å stille meg spørsmål, slik at hun slipper å gå på nettet å lete etter «svar».

Dette betyr de ulike celleforandringene

Fordi utviklingen av livmorhalskreft tar flere år, defineres celleforandringer ut i fra varierende alvorlighetsgrad – fra det som kalles dysplasier. Det finnes flere stadier av disse: CIN 1, CIN 2 og CIN 3.

Hvorvidt celleforandringene skal behandles, avhenger av hvor alvorlige de er.

Lette celleforandringer (CIN1) går ofte tilbake av seg selv, og behandles kun hvis forandringene varer over tid. Ved CIN 1 anbefales det å ta en ny celleprøve om 6-12 måneder.

CIN 2 behandles alltid ut ifra det individuelle tilfellet. Her henvises man først til gynekolog, som utfører kolposkopi – en vanlig undersøkelse der gynekologen studerer livmorhalsens slimhinner ved hjelp av et mikroskop. Samtidig tas det også en vevsprøve (biopisi) fra både livmorhalskanalen og livmorhalstuppen for å nærmere studere funnene fra celleprøven.

For noen med CIN 2 – og alltid ved høygradige celleforandringer, CIN 3 – er standardbehandlingen kirurgisk med det som er kjent som konisering.

Slik behandles celleforandringer

– Konisering innebærer at en liten del av livmorhalsen fjernes, for å få rent det området på livmorhalsen hvor det er ondartede celler. Dette gjøres på sykehus – som oftest i lokalbedøvelse – og tar ikke lenger tid enn 20-30 minutter fra start til slutt, sier Bjørke.

Etter inngrepet er det vanlig med en frisk, men avtagende vaginal blødning. Ved kraftig blødning (som en menstruasjonslignende blødning) som ikke avtar bør du ta kontakt med sykehuset hvor du ble behandlet.

– Etter koniseringen venter man på prøvesvar. Dersom denne viser at koniseringen var vellykket og at du har såkalte «frie reseksjonsrender», skal du ta celleprøve og HPV-prøve igjen etter 6 måneder, og deretter etter 12 måneder.

Dersom disse prøvene er normale, går du tilbake til å ta celleprøve hver tredje år.

– Over 25 000 kvinner får hvert år konstatert unormale celler ved undersøkelse av livmorhalsen, av disse behandles ca 3000 kvinner for celleforandringer. Samtidig får ca 300 kvinner livmorhalskreft i året. Det sier noe om hvor god effekt screeningen av livmorhalskreft faktisk har.

#Sjekk deg og #kjennetter

Noe av det viktigste du som kvinne selv kan gjøre for å forebygge livmorhalskreft, er å ta kontakt med gynekolog hvis du opplever endringer fra underlivet. Du bør videre som nevnt ta celleprøve hvert tredje år, og ved påviste celleforandringer bør du følge opp med kontrollprøver.

– Celleprøven tar bare noen minutter og krever ingen forberedelser fra kvinnens side. I tillegg medfører den sjelden noe som helst ubehag. Det er så enkelt, og det finnes absolutt ingen god unnskyldning til å ikke ta ansvar for egen helse og ta en celleprøve, fremhever gynekologen.

For at flere kvinner skal sjekke seg, har Aleris celleprøve-kampanje mellom morsdagen og kvinnedagen: Her får du 50 % rabatt på celleprøve hos gynekolog, da til kr 890,- (ord. pris kr 1 750,- ). Bestill time på nett  eller via telefon.