Kategorier Kvinnens helse

Brystreduksjon kan være løsningen på nakke- og skulderplagene

Store bryster kan føre til plager i nakke og skuldre, og mange kvinner går flere år med smerter og plager før de tar grep. Flere ender da opp med kroniske lidelser og nedsatt livskvalitet.

– Jeg hører ofte at kvinner som har gjennomgått brystreduksjon sier at de opplever å ha fått et nytt liv. Mange føler også at hverdagens gjøremål har blitt mye lettere, sier Margareth Bruheim, plastikkirurg og overlege hos Aleris Frogner.

Lik Hei Doktor på Facebook

Mer overskudd

En brystreduksjon skal hjelpe på fysiske plager som ryggsmerter.

Flere opplever imidlertid også å få mer overskudd, energi til å gjøre hverdagslige aktiviteter og tilfredshet med egen kropp.

Denne filmen tar for seg noen typiske erfaringer før og etter operasjonen:

Du kan få mye dekket av det offentlige

Er du kvalifisert til en offentlig dekket brystreduksjon kan du selv velge om du vil opereres ved et offentlig sykehus, eller ved et privat sykehus med offentlig avtale. Du betaler kun egenandel for konsultasjon og operasjon. Aleris har avtale på brystreduksjon ved sykehusene Bodø, Frogner (Oslo), Solsiden (Trondheim) og Marken (Bergen). Du kan også velge å betale for hele inngrepet privat, dersom du ønsker kortere ventetid, eller du kun ønsker en reduksjon av kosmetiske årsaker, altså at du ikke har en medisinsk indikasjon. Vi tilbyr privat brystreduksjon ved alle våre sykehus der vi har plastikkirurgi, se oversikt her.

Men hvordan vet du egentlig om du er kvalifisert?

Før du tar beslutningen om du ønsker å redusere størrelsen på brystene, må du ha en konsultasjon med legen din, som vil undersøke deg og eventuelt gi deg en henvisning. Denne henvisningen kan du som nevnt sende til det sykehuset du ønsker å bli operert hos. Henvisningen vil bli vurdert av plastikkirurg, og hvis du ser ut til å være en kandidat for offentlig dekket operasjon blir du innkalt til en konsultasjon. Det er plastikkirurgen som, etter å ha undersøkt deg, avgjør om du får inngrepet dekket.

Det er også noen ting du kan se etter selv. Har du følgende plager, er det sannsynlig at legen anbefaler reduksjon:

  • Tunge, hengende bryster med lavsittende brystvorter
  • Bryster som er store i forhold til kroppen
  • Rygg-og nakke eller skuldersmerter på grunn av tunge bryster
  • Hudproblemer som kronisk hudirritasjon under brystene
  • Dype spor fra stroppene på bhen over skuldrene
  • Ett bryst er større enn det andre

– Dersom du velger å gjennomføre brystreduksjonen må du være forberedt på å fjerne minst 350 gram i hvert bryst, og at brystene blir betraktelig mindre, sier Bruheim.

Overvektig eller gravid? Da bør du kanskje vente. 

Det er viktig å skille mellom store bryster som følge av overvekt, og faktiske store bryster. Derfor er en tommelfingerregel at din BMI, eller Body Mass Index, ikke bør overstige 27 hvis du tenker å gjennomføre en brystreduksjon.

BMI kan regnes ut slik: vekt / (høyde x høyde)

Er du for eksempel 1,65 meter høy, og veier 72 kilo, vil din BMI være 26,4.

Du bør ikke gjennomføre en brystreduksjon hvis du er gravid, eller planlegger å få barn i nærmeste fremtid. Vent heller til etter du er ferdig med fødsel og amming.

Etter operasjonen

Skal du gjennomføre en brystreduksjon, bør du belage deg på 14 dagers sykefravær fra jobb. Og har du en fysisk krevende jobb, anbefales det å ta 4-6 ukers fravær.

Bruheim forteller at de aller fleste opplever at plagene reduseres etter operasjonen, og hos noen forsvinner de helt.

– De aller fleste er veldig fornøyd, med mindre smerter enn før, og en lettere hverdag.

– Folk har jo slitt med plager i årevis, gått til fysioterapi med kortvarige resultater, når det egentlig var brystene som var problemet. Da er det en lettelse å få dem redusert, sier hun.

Lik Hei Doktor på Facebook

Hovedbilde: Aidan Jones

Annet bilde: CC