Kategorier Uncategorized

Britiske forskere tror antidepressiva kan stanse Alzheimer og Parkinsons

Ifølge forskere fra UK Medical Research Council kan to medikamenter stanse utviklingen av alle degenerative demenssykdommer, slik som Alzheimer og Parkinson.

De mildt sagt oppsiktsvekkende nyhetene viderebringes av den britiske nyhetskanalen BBC, som forteller at et av medikamentene allerede er i bruk mot andre sykdommer.

Nå håper forskere på ekstra kort vei fra laboratoriet til utprøving på demenspasienter.

«Det er veldig spennende», sier professor Giovanna Mallucci fra MRC til BBC.

Følg Hei Doktor på Facebook
 

Rammer mange

Alzheimer og Parkinsons er to lidelser som begge sorteres inn under fellesnevneren demens. I motsetning til hva mange tror, så er demens faktisk en egen sykdom, og ikke en naturlig del av aldringen.

Disse sykdommene er relativt vanlige, og i Norge finnes over 77 000 mennesker som er rammet av demens.

Sykdommen rammer heller ikke bare eldre mennesker — ifølge Nasjonalforeningen for folkehelsen er hele 40 000 av norske demenspasienter er under 65 år.

I tillegg til dette kommer det store antall pårørende som også lider sammen med den som er rammet. Til sammen har mer enn 350 000 nordmenn en nær pårørende som er demenspasient.

To medikamenter

Historien bak ukens største forskningsnyhet skriver seg tilbake til 2013, da et forskerteam fra UK Medical Research Council fant et stoff som så ut til å hindre hjerneceller i å dø — et nøkkelpunkt i jakten på demens-medisiner.

Oppdagelsen skapte store overskrifter den gang, men dessverre var det aktuelle stoffet ikke aktuelt å bruke på mennesker ettersom det var skadelig for bukspyttkjertelen.

Heldigvis har flinke forskere jobbet jevnt og trutt videre …

Nå har altså forskere fra samme sted funnet frem til to medikamenter som har den samme beskyttende virkning på hjernen — og, enda bedre, dette er stoffer som allerede er i bruk på mennesker.

Lederen i den britiske Alzheimerforeningen, Doug Brown har uttalt følgende om de nye funnene:

«Vi er glade for mulighetene som finnes i denne velgjennomførte og robuste studien. Siden et av medikamentene allerede er tilgjengelig for behandling av depresjon, kan tiden fra laboratoriet til apoteket reduseres betydelig».

Eldre kvinne med Alzheimers sykdom. Foto: Pixabay

De to stoffene som er omtalt i saken er et antidepressiva kalt trazodone, og et annet medikament kalt DBM. Sistnevnte testes for tiden i eksperimentell kreftbehandling, mens antidepressivaet altså er i vanlig bruk.

Forskerne fant frem til disse allerede etablerte medikamentene ved å teste mer enn tusen forskjellige stoffer i forskjellige laboratorie- og dyreforsøk.

Medikamentene virker ved å forstyrre en av hjernecellenes naturlige forsvarsmekanismer, hvor cellene kutter sin interne proteinproduksjon, og sakte men sikkert visner hen og dør.

«Begge stoffene var veldig effektive og hindret hukommelsestap, lammelser og andre funksjonsforstyrrelser i hjernecellene», forklarer professor Mallucci til BBC.

Det finnes i dag ingen kur mot demenssykdom, men over hele verden forskes det intenst på dette feltet. Det er også antatt at det finnes store mørketall, og at mange eldre mangler riktig diagnose.

Forskning av høy kvalitet, gode helsetjenester og tett kontakt med helsepersonell er viktige bidrag i kampen mot demens.

Den britiske forskeren Giovanna Mallucci forteller at hun ønsker å starte kliniske forsøk på mennesker så fort som mulig, og at vi vil vite sikkert om medisinene fungerer allerede om to til tre år.

 

Via BBC

Toppbilde: Pixabay