Kategorier Hud

Beskytt deg mot påskesola: Slik påvirker påsken huden din

Vi håper selvfølgelig på en solfylt påske, men det er viktig å huske på at strålende solskinn i påskedagene kan være en stor påkjenning for huden din.

Skal du for eksempel til fjells, må du være klar over at påskesola i høyfjellet kan bli like sterk som sommersola. Refleksjon fra snø kan øke UV-nivået med opptil 50 prosent, ifølge Statens Strålevern. Mye av det samme gjelder om du skal feriere ved sjøen, hvor solen også blir sterk fordi den reflekteres i vannoverflaten.

Etter en lang vinter er huden vår nå på det tynneste og blekeste. Dette gjør oss ekstra sårbare mot solstrålene.

Norge på verdenstoppen i føflekkreft

Det er sunt å få påfyll av sol og D-vitamin i påsken, men nyt sola med måte. Overdreven soling, ubeskyttet hud og å bli solbrent er nemlig alle risikofaktorer for å utvikle føflekkreft.

I dag rammer føflekkreft om lag 1700 nordmenn i året, og forekomsten i Norge er blant den høyeste i verden – noe som i stor grad skyldes endrede solvaner.

Slik beskytter du deg

Det er enkelt å forebygge føflekkreft, og noe av det viktigste du kan gjøre er nettopp å ta forhåndsregler mot sola nå i påsken.

Her er tre råd for hvordan du beskytter deg i påskesola , basert på Kreftforeningens anbefalinger:

1. Ta pauser, og unngå å bli solbrent

Tar du noen pauser fra de sterke solstrålene mellom klokken 12 og 15, er faren for å bli solbrent mindre. Det er lettere å glemme at man «soler seg» hvis man holder på med en aktivitet, og står man for eksempel på ski er det ekstra viktig å være klar over hvor lenge man oppholder seg direkte i solen.

2.  Bruk klær, lue/hatt og solbriller

Klær og hodeplagg beskytter huden godt, og solbriller hindrer deg fra å i verste fall bli snøblind på fjellet. Om du sitter i solveggen og soler deg, dekk gjerne til sarte hudpartier som for eksempel nakke og bryst. Husk at de med rødt hår, lyst hår eller fregner trenger ekstra beskyttelse.

3. Bruk solkrem med minst faktor 15 

I Norge er faktor 15 med UVA-beskyttelse nok for de fleste – hvis du smører jevnt, rikelig og ofte. Men har du sarte hudpartier, som for eksempel nesetippen, er det lurt å smøre med høyere faktor på disse områdene. Mange damer har gjerne hudkremer eller sminke som har faktor i seg, men husk at man gjerne smører dette ut som et tynt underlag, og det er derfor ikke nok beskyttelse i seg selv.

Kan gi hudplager og pigmentflekker

Det er ikke bare på grunn av føflekkreft at du bør beskytte deg mot solen i påsken. Når kroppen plutselig får en god dose sol, kan det gi utslag som pigmentflekker og soleksem.

Gravide kvinner og unge som går på p-piller er gjerne spesielt utsatt for å få synlige pigmentflekker som følge av soling eller tidligere solskader. Her er det ekstra viktig å beskytte hender, ansikt og bryst nøye, da dette er steder hvor de fleste pigmentflekker dukker opp, og også er mest sjenerende.

Soleksem er en allergisk reaksjon mot sollys. Det gjør seg gjeldende som et rødt, kløende eller lett brennende utslett, og dukker opp på deler av huden som har blitt utsatt for mye sol.

For å forebygge soleksem er det viktig å gradvis tilvenne huden til solen. Nettopp derfor er ekstra god beskyttelse og pauser viktig nå på våren!

Har du først fått soleksem kan du lindre utslettet med kalde omslag, aloe vera eller en kjølende fuktighetskrem. Det er også svært viktig å dekke til soleksemet med klær, og ikke eksponere området for sol før soleksemet har gått over.

  • Er du plaget med soleksem, pigmentflekker eller solbrenthet? På Aleris kan du snakke med dyktige hudspesialister som alltid tar plagene eller spørsmålene dine på alvor. Her finner du mer informasjon.

God påske! 

Påskesola:

  • På høyfjellet og ved sjøen blir solstrålene ekstra sterke
  • På våren er gjerne huden vår på det tynneste og blekeste – og dermed mer sårbar
  • Overdreven soling er en risikofaktor for føflekkreft
  • Ta pauser fra solen, og beskytt deg med klær og solkrem
  • Det er lurt å sjekke seg selv med jevne mellomrom
  • Om du opplever mistenksomme føflekker, er det viktig å oppsøke en hudspesialist med det samme. Her finner du mer informasjon