Kategorier Hud

Har barnet ditt blitt brent av brennesle, bitt av hoggorm eller stukket av et insekt? Dette gjør du!

Det er kjedelig når barnet ditt kommer hylende fordi det klør, stikker eller brenner på huden. Noen ganger kan dette skyldes insektstikk, noen sjeldne ganger hoggorm – eller så kan det rett og slett være brennesla som ble litt for skarp.

Dessverre er det ikke så lett å fjerne et stikk eller stoffene som irriterer huden – men det finnes likevel gode råd som kan lette på irritasjonen og smertene, for både deg og barnet.

Brennesle

Grunnen til at du får irritasjon i huden – rødhet, vabledanning, svie og kløe – ved kontakt med brennesle er at planten skiller ut maursyre. Dette er som regel ikke farlig i seg selv, selv om det er ubehagelig.

Ofte er det nok å skylle med kaldt vann for å få kløen/svien til å forsvinne raskt.

Å påføre et mildt basisk stoff vil også hjelpe. For eksempel kan du gni huden inn i vann med litt natron i, eller så kan du faktisk bruke ditt eget spytt.

Hvis dette ikke hjelper kan du forsøke med litt lokalbedøvende salve – som Xylocain. Eksemsalver med kortison anbefales ikke.

Lik Hei Doktor på Facebook

Hvis plagene er moderate til kraftige, kan det være snakk om en allergisk reaksjon, og da kan det hjelpe med allergitabletter. Om det er en større allergisk reaksjon, med opphovning i hals/munn, pusteproblemer, rask puls, svimmelhet, kvalme og feber bør du kontakte lege.

Vepse-/bistikk

Om barnet blir stukket av en veps eller en bie vil det gi rød og kløende hevelse i huden.

I midten av stikket/hevelsen vil det ofte være et lite hull, hvor brodden noen ganger sitter igjen. Om brodden sitter i stikket må du begynne med å fjerne brodden. Skrap den av med en negl eller en pinsett. Ikke trykk brodden ut, da dette vil presse eventuell gift fra stikket ut i huden.

Om du har en giftsuger, som du får kjøpt på apoteket, kan du bruke denne til å suge giften ut av stikket. Vask så stikket med vann og såpe – kjøl det gjerne også ned med isbiter pakket inn i en vaskeklut.

Etterpå kan du bruke lokalbedøvende salve til å lindre irritasjonen, eventuelt også allergimedisin. Hold området i ro.

Vær obs på at det kan forekomme sterke allergiske reaksjoner ved vepse-/bistikk. Om utslettet og hevelsen blir verre i stedet for å avta – og barnet ditt i tillegg opplever feber, hodepine, svimmelhet, kvalme, eller pustevansker – er det viktig å kontakte lege, da dette kan være livstruende.

Hoggormbitt

Du kan ofte se hoggormbittet som to små prikker med 3 til 9 millimeters avstand. Det første du bør gjøre om barnet ditt blir bitt er å være helt rolig, slik at også barnet ditt forholder seg i ro. Dette demper reaksjonen. Du skal ikke skjære i eller klemme på såret og heller ikke prøve å suge ut giften. Såret skal være helt i fred. Deretter skal lege kontaktes og barnet skal bæres til bilen/legen.

Er barnet ditt under 12 år, allergisk eller har nedsatt immunforsvar skal du ringe 113 øyeblikkelig.

Ofte vil barnet bare få lette symptomer som smerte, hevelse og rødme rundt bittstedet. Mer alvorlige symptomer er magesmerter, kvalme og oppkast, lavt blodtrykk og hjertebank, pustebesvær, svimmelhet og hevelser som sprer seg raskt.

Myggstikk

Når du blir stukket av mygg, etterlater den litt av spyttet sitt i stikket – dette inneholder histaminer som forårsaker hevelse og kløe.

I de fleste tilfeller vil irritasjonen etter et myggstikk kunne lindres med nedkjøling, lokalbedøvende salve og kortisonsalve. Prøv å få barnet ditt til å unngå å klø på stikket, da dette kan gjøre kløen verre.

Om det kommer en sterkere allergisk reaksjon med mye hevelse og kløe/svie, kan det hjelpe å ta allergitabletter og eventuelt smøre eddik eller mentolatum på stikket. Om du etter et stikk får blodtrykksfall eller pusteproblemer, bør du kontakte lege.

Knottbitt

Når knotten biter, sprøyter den inn en blodfortynnende væske, slik at den skal kunne suge til seg blodet ditt. Hvis den får mulighet, suger den gjerne i opptil 25 minutter. Etterpå ser bittet ut som en rød hevelse, med et lite sår i midten.

For de fleste er ikke knott farlig, bare irriterende, og i likhet med myggstikk kan knottbitt behandles med nedkjøling, lokalbedøvende salve eller kortisonsalve.

Likevel er det, i likhet med andre stikk, noen som er allergiske mot knotten. Så om du eller barnet opplever svimmelhet, kvalme, hjertebank eller tørre slimhinner etter et knottbitt, må du kontakte lege.

Flåttbitt

Som knotten, suger også flåtten blod fra mennesker. Flåtten kan sitte på huden i opptil ti dager, og hvis den sitter der i lenger enn 24 timer er det risiko for å få Borreliose. Derfor er det viktig at du fjerner flåtten så fort den er oppdaget.

Den mest effektive måten å fjerne en flått på er å vri den løs. Dette kan du gjerne gjøre med en flåttfjerner, som du får kjøpt på apoteket. Det er ikke alltid hele munnpartiet til flåtten følger med, men det vil da løsne av seg selv i løpet av noen timer.

For å unngå infeksjon på området, bør du rense det med et bakteriedrepende middel – som for eksempel Pyrisept.

Etter et flåttbitt vil du få et rødt utslett, som ofte ser ut som en rund ring, med lysere midtparti rundt flåttens bittsted. Dette utslettet kommer noen ganger dager, og av og til uker, etter at du hadde flåtten på deg. Det forsvinner som regel av seg selv og klør vanligvis ikke.

Om utslettet ikke forsvinner, blir verre eller kommer tilbake, kan det være tegn på borreliasmitte. Da er det viktig å komme seg til lege for å få antibiotika.

Forebygging

Det er vanskelig å beskytte seg selv og sin familie fullstendig mot sommerplagene, men likevel er det noen forholdsregler du kan ta for å redusere risikoen.

Hvis du for eksempel vet at dere skal ut i fuktig skogsterreng, kan det være lurt å kle seg i lett, men heldekkende tøy, og i tillegg sove med myggnetting om natten. Har du små barn i vogn, dekk også til denne med myggnetting.

Dersom dere går tur i hoggormterreng, bør en voksen gå foran barnet og sjekke først. Holder dere en meters avstand, kan dere gjerne peke på hoggormen og fortelle barnet at den vil være i fred og ikke skal lekes med.

Lik Hei Doktor på Facebook

Ellers finnes det en rekke insektmiddel på apoteket som du kan smøre eller spraye på huden, og det er lurt å spørre om anbefalinger.

Veps og bier stikker når de føler seg truet. Det gjelder derfor å forklare barnet ditt at det er lurt å holde seg i ro, så flyr de vekk igjen.

Når det gjelder brennesle må man rett og slett passe på hvor man trår, og det er fint å lære barnet ditt hvordan brennesle ser ut – før den faktisk brenner!

Kilder: Helsenett.no, Lommelegen.no, Myggfri.as, Nettdoktor.no, NHI.no, NRK.