Kategorier Kirurgi, Kvinnens helse, Mannens helse

Åreknuter er vonde — heldigvis er de enkle å behandle

Åreknuter er svært vanlige. Ifølge Norsk Helseinformatikk har opp mot 25 prosent av alle norske kvinner denne tilstanden. Åreknuter er først og fremst et kosmetisk problem, og oppstår typisk på legger og lår, både hos kvinner og menn.

Noen får de første åreknutene allerede i tenårene, men symptomene blir vanligere med alderen.

Tilstanden skyldes forandringer i kroppens venesystem. Inne i venene finnes klaffer som skal hindre at blodet renner tilbake ned i bena, men når disse blir slitt oppstår et økt trykk i de overfladiske venene, og blodårene utvider seg. Resultatet blir synlig som åreknuter.

Lik Hei Doktor på Facebook

Åreknuter skaper ikke blodpropp eller andre alvorlige sykdommer.

Mange merker ingen plager fra sine åreknuter, og symptomene er først og fremst utvidete blodårer som slynger seg like under hudoverflaten, og som gir det karakteristiske utseendet.

Noen kan imidlertid oppleve ubehag, som spreng- og tyngdefølelse i bena hvis man står i lengre perioder. Andre kan oppleve blødninger og misfarging av huden.

For noen kan åreknuter og endringene i utseende være en kilde til psykisk belastning — men heldigvis finnes effektiv behandling for tilstanden.

Slik fjernes åreknutene

Det finnes flere forskjellige behandlingsmetoder for åreknuter. All behandling vil imidlertid fjerne eller stenge av blodårene som fungerer dårlig. Ettersom det finnes mange velfungerende vener i benet, så vil kroppen klare seg helt fint uten disse.

Målet med behandlingen er både bedring av symptomene, et kosmetisk godt resultat og å hindre utvikling av nye åreknuter i den grad det er mulig.

«Steambehandling» av åreknuter

Steambehandling er meget skånsom og utføres mens pasienten får lokalbedøvelse. Allerede etter noen få dager kan du ha et normalt aktivitetsnivå.

Behandlingen kalles også «Steam-ablasjon» eller «Steam Vein Sclerosis» og benytter en teknikk hvor åren med feilfunksjon sperres av ved hjelp av varmen fra damp. Steambehandling er egnet for de som har vedvarende plager på grunn av svikt i de store samlevenene Vena Saphena magna som finnes på innsiden av legger og lår, eller Vena Saphena parva som ligger på baksiden av leggen. Behandlingen gjør at blodsirkulasjonen blir bedre, og inngrepet lindrer tyngdefølelse, spreng og hevelse i bena.

Inngrepet utføres gjennom et lite snitt i lysken. Et dampkateter plasseres på rett sted ved bruk av ultralyd, og åren stenges fra innsiden ved bruk av varme. Operasjonen varer vanligvis mellom 20 og 30 minutter, og vanligvis er det ikke behov for sykmelding.

Laseroperasjon av åreknuter

Mange ønsker en rask og effektiv behandling av sine plager. Aleris tilbyr smertefri laserbehandling med svært kort rekonvalesenstid. Laserbehandling er egnet for alle som har svikt i samlevenene på innsiden av låret  og på baksiden av leggen. Metoden har flere fordeler, blant annet så kan inngrepet utføres i lokalbedøvelse, og begge ben kan opereres samtidig.

Metoden medfører svært lite ubehag etter inngrepet, og man trenger sjelden sykemelding. Langtidsstudier med 5-7 års oppfølging viser at resultatene av laserbehandling er like gode eller bedre enn ved tradisjonell kirurgi.

Du vil bli innkalt til konsultasjon hos kirurg i forkant av eventuell behandling. Prisen for konsultasjonen trekkes fra dersom det blir aktuelt med laserbehandling.

Operasjon i narkose

Operasjonen foregår ved at kirurgen går inn gjennom lysken og finner den overflatiske hovedåren som er årsak til åreknuten. Kirurgen fører så en elastisk ledning gjennom denne hovedåren og ned til indre del av leggen, og trekker så ut hele venen.

Kirurgen fjerner også sidegrener av denne hovedstammen, slik at det som regel blir flere små snitt på innsiden av leggen og der hvor åreknutene ellers forekommer. Stingene kan fjernes hos fastlege 10-14 dager etter operasjonen.

Lik Hei Doktor på Facebook

Bilder: Giphy, Wikimedia Commons

Åreknuter:

  • Rammer både kvinner og menn
  • Rundt 25 % av alle kvinner har åreknuter
  • Skyldes utvidete blodårer like under huden
  • Er ikke farlig, men kan gi psykisk og fysisk ubehag
  • Overvekt kan gi mer uttalte symptomer
  • Kan behandles kirurgisk, med varmebehandling eller laser
  • Alle behandlingene gir kort rekonvalesenstid
  • Les mer på Aleris.no