Kategorier Kreft, Kvinnens helse, Mannens helse

Bør jeg ta HPV-vaksine? Her er svarene på alt du lurer på om kreftvaksinen

Du har kanskje hørt om HPV-vaksinen? I tråd med kampanjen om å få flere kvinner til å ta celleprøve, har vaksinen fått mye oppmerksomhet i media.

Kort sagt er HPV-vaksinen et av de viktigste forebyggende tiltakene mot livmorhalskreft. Du kan enkelt sette vaksinen hos Aleris – uansett om du er gutt eller jente. 

Mange er nysgjerrige på vaksinen, og kanskje lurer du på om datteren din, sønnen din, venninnen din eller deg selv burde ta vaksinen for å forhindre kreft.

Her forsøker vi å besvare de mest uttalte spørsmålene om HPV-vaksinen, basert på informasjon fra Folkehelseinstituttet.

Hva er HPV-vaksinen?

Nesten alle tilfeller av livmorhalskreft skyldes et virus som heter humant papillomavirus, som fortes HPV. Det samme gjelder kjønnsvorter, som også som regel kommer av HPV-virus.

De fleste av oss klarer å bekjempe HPV-virus naturlig, men en vedvarende HPV-infeksjon kan i noen tilfeller føre til celleforandringer, som igjen – i løpet av noen år – kan utvikle seg til livmorhalskreft.

Siden HPV smitter ved seksuell aktivitet, og er svært vanlig blant menn og kvinner i Norge, får nå alle kvinner født i 1991 eller senere tilbud om gratis HPV-vaksine.

HPV-vaksinen som tilbys gratis i det toårige vaksinasjonsprogrammet til unge kvinner beskytter mot HPV 16 og 18. Vaksinen beskytter med det mot de fleste tilfeller av livmorhalskreft, men ikke mot kjønnsvorter.

  • HPV-vaksinen du får hos Aleris har omtrent samme beskyttelse mot blant annet livmorhalskreft og analkreft som den som brukes i dagens barnevaksinasjonsprogram.

Bør jeg, eller noen jeg kjenner, ta HPV-vaksinen?

HPV-vaksinen anbefales spesielt til jenter og unge kvinner, fordi det er denne gruppen som har mest nytte av den forebyggende vaksinasjonen.

Vaksinen er også godkjent for gutter, og kan være spesielt aktuell ved risiko for HPV-assosiert kreft, som for eksempel gjelder menn som har sex med menn. Siden viruset smitter ved intimkontakt, vil også vaksinering av gutter være med på å redusere tilfellene av HPV-virus hos kvinner.

Når bør jeg ta HPV-vaksinen?

På grunn av at HPV-vaksinen virker forebyggende, gir den best effekt når den gis før seksuell debut. Det er imidlertid lurt å ta vaksinen også etter dette.

HPV-vaksine kan nemlig beskytte mot en reinfeksjon, og man kan derfor ha nytte av vaksinen selv om man har hatt flere seksualpartnere. I tillegg er det altså flere ulike HPV-typer, og selv om man allerede har fått en type, kan vaksinen beskytte mot andre typer.

Så fremt du ikke er gravid eller har infeksjon i kroppen med feber på over 38 grader, er det helt trygt å ta vaksinen.

Bør man ta vaksinen hvis man bare har én fast partner?

Det anbefales å ta vaksinen uavhengig av antall partnere du har hatt. Samme om man har hatt en, ingen eller flere seksualpartnere, kan du ha nytte av vaksinen.

Er det stress å ta HPV-vaksinen?

Å sette vaksinen går raskt og greit for seg, og som med alle vaksiner kjenner du et stikk når sprøyten settes. For å oppnå full beskyttelse gis det tre doser i løpet av ett år.

Det er ingenting som tilsier at du ikke kan jobbe eller trene rett etter du har tatt vaksinen, men merk deg at HPV-vaksinen kan gi bivirkninger og kortvarige plager.

De vanligste er ømhet og hevelse på armen der vaksinen er satt. Hodepine, tretthet eller muskelplager er også vanlige bivirkninger.

Feber, leddsmerter, kløe, hudutslett, kvalme, oppkast eller magesmerter forekommer også, og opplever man dette kan det være lurt å det med ro til plagene går over.

Verken i Norge eller internasjonalt er det dokumentert at HPV-vaksine har vært årsak til annen alvorlig sykdom.

Bør alle gutter ta vaksinen?

#JDDoesSF was a huge success.

Det er ikke bare kvinner som bør vaksinere seg mot HPV.

Hos gutter og menn kan HPV-viruset ramme på samme måte som hos jentene, og setter seg normalt i endetarmen, munnhulen eller svelget, eller på penis.

I et intervju med NRK P2s podcast «Ekko» uttaler overlege Ole Erik Iversen ved Haukeland Universitetssykehus at mens forekomsten av livmorhalskreft hos kvinner er avtagende, øker tilfellene av kreft ved HPV-viruset hos menn.

Overlegen mener det bør legges større fokus på vaksinering av menn. Siden viruset smitter ved intimkontakt, vil dette også være med på å redusere tilfellene av HPV-virus hos kvinner, påpeker han.

  • Det er ingen tvil om at både gutter og jenter har stor nytte av HPV-vaksinen. Om du lurer på mer om kreftvaksinen, eller ønsker å sette HPV-vaksinen, kan du lese mer og bestille time raskt og enkelt på Aleris.no.

Fakta: HPV-vaksinen

  • Beskytter mot rundt 70 prosent av tilfellene av livmorhalskreft.
  • HPV-vaksinen du får hos Aleris har omtrent samme beskyttelse mot bl.a. livmorhalskreft og analkreft som den som brukes i dagens barnevaksinasjonsprogram.
  • Om du er gutt, eller kvinne født senere enn 1991, får du ikke tilbud om gratis vaksine, og må ordne og betale for vaksineringen selv.
  • Effekten av vaksinen er langvarig.
  • Du kan ta HPV-vaksinen kjapt og enkelt hos Aleris. Her kan du finne mer informasjon.