Kategorier Mannens helse

Alt du trenger å vite om prostatakreftutredning

Med 5000 nye tilfeller hvert år, er prostatakreft den vanligste kreftformen. Mange opplever ingen symptomer på prostatakreft, og det er derfor vanskelig å vite når du bør gå til legen.

– Vi mener det er lurt å ta en sjekk når du bikker 45 år. Venter du til du kjenner symptomer har sykdomsforløpet kommet langt, og den kan være vanskeligere å behandle, forteller urolog Espen Kvan ved Aleris Frogner.

Espen Kvan

Aleris sine urologer har lang erfaring innen prostatautredning og tilbyr pakkeforløp for prostatakreftutredning på offentlig avtale. 

– Hos Aleris har vi høy presisjon på diagnostikken, og vi er flere spesialister under samme tak. Fordelen er at vi kan jobbe tverrfaglig som et team og sikre at du får den hjelpen og utredningen du trenger, fortsetter Kvan.

Pakkeforløpet skal sikre at pasienten får rask utredning og behandlingsstart.

– Pakkeforløpet er et program som bestemmer hvor lang tid det skal ta fra starten av utredningen til avslutningen av behandlingen. Fordelen ved å velge Aleris er at vi har god flyt i prosessen – det går ofte fortere hos oss. Vi kan ta vevsprøve og MR på én dag, mens offentlige sykehus ofte bruker lengre tid på å vente på resultater og derfor må ta neste steg av utredningen en annen dag. I det offentlige skal det ta ti dager fra pakkeforløpet starter til pasienten har startet utredningen, og toppen 32 dager før en eventuell behandling er satt i gang. 

Moderne prostatakreftutredning starter med MR

Hvis legen din mistenker prostatakreft etter å ha undersøkt deg og tatt en PSA-test, kan legen din sende en henvisning til Aleris for videre utredning av prostata. 

– Vi bruker MR for å undersøke prostata, og på vår avdeling på Frogner i Oslo har vi to MR-leger som er spesialister på dette. Utfallet av denne undersøkelsen kan være flere, forteller Kvan og fortsetter:

– Noen ganger viser det seg å være falsk alarm, eller lite aggressiv kreft. I disse tilfellene følger vi opp pasienten, og kaller inn til en ny undersøkelse et halvt til et år senere. Da er også pakkeforløpet avsluttet. Finner vi derimot noe som kan være kreft, ønsker vi å ta en biopsi eller vevsprøve. Vevsprøven gir oss svar på hva endringene på prostata betyr, forklarer han.

Ny metode innen vevsprøver – tilnærmet null prosent fare for infeksjon

En spesialist i radiologi studerer MR-bildene nøye, og finner ut nøyaktig hvor vevsprøvene skal tas. På denne måten reduseres behovet for antall stikk. Det vanligste er å ta biopsien fra endetarmen, men hos Aleris Frogner har de nå tatt i bruk den mest skånsomme utredningen på markedet.

– I stedet for å stikke i endetarmen, tar vi nå prøver i huden mellom endetarmen og pungen, også kjent som mellomkjøttet. Vi har allerede undersøkt mange pasienter med denne metoden, og er kjempefornøyde så langt. Det er ukomplisert både for legen og for pasienten, sier Kvan.

Den største fordelen ved å bruke denne metoden er at vi nærmer oss null prosent sjanse for infeksjon. Ifølge Kvan har det ved den gamle metoden vært stor fare for infeksjoner.

– Til tross for at pasienten får antibiotika er det mange som har opplevd å få infeksjoner av stikkene i endetarmen. Derfor er denne nye metoden en bra utvikling i riktig retning, forklarer han.

Det er til nå kun Aleris Frogner og et annet sykehus som tilbyr denne metoden. Derfor kommer menn fra hele landet for å ta vevsprøven her.

– Når vevsprøvene er tatt blir de sendt til undersøkelse hos patolog. Etter ti dager får du svar på om det er kreft eller ikke. Om det er lite aggressiv kreft har vi pasienten til observasjon, og følger de opp et år senere, forteller Kvan.

Aleris tilbyr ikke behandling av prostatakreft, men har god kunnskap om hvilke behandlinger som finnes og hjelper pasienten videre i prosessen.

– Når alle resultatene er klare har vi et tverrfaglig møte om pasienten hvor kreftlege fra Aleris Kreftsenter og radiolog er tilstede. Her diskuterer vi hvilken behandling som er til det beste for pasienten, avslutter Kvan.

Tre forskjellige behandlinger

Dersom du trenger behandling for prostatakreft brukes det tre ulike metoder; kirurgi, stråling eller HIFU (høy-intensiv fokusert ultralyd). Prostatakreften i et tidlig stadium kan fjernes ved hjelp av alle de tre metodene. 

Kirurgi: Kirurgisk fjerning av prostatakjertelen er et helbredende behandlingstilbud for kreft lokalisert i prostata. Det er mindre smerter forbundet med dette inngrepet og sykmeldingsperioden er vesentlig kortere.

Stråling: Strålebehandling krever medisiner et halvt år, og selve strålingen foregår over åtte uker. Det er en tøff prosess for kroppen, og mange får plager som svie under urinering og sårhet i endetarmen. Stråling brukes også i tilfeller der kreften har vokst ut av prostata.

HIFU: Ultralyd egner seg for de som har små svulster i prostata. Da fjernes kreften med minimal skade på prostata og vevet rundt. 

Prostatakreft kan spre seg til lymfeknuter eller skjelettet, eller andre steder i kroppen. Ondartede prostataceller trenger testosteron, og hormonbehandling blir derfor brukt som behandling for å stoppe testosteronet og hindre kreften i å vokse eller spre seg.

Ved godartet forstørrelse av prostata

Har du en godartet forstørrelse av prostata som gir deg vannplager kan Aleris tilby den skånsomme behandlingen Rezum. Rezum innebærer bruk av vanndamp og gjennomføres i løpet av ett besøk hos urologen. Les mer om vanndampbehandlingen her

Er du bekymret, eller kjenner at noe er annerledes ved for eksempel vannlating, kan du få time hos urolog uten henvisning. Bestill, og få time på dagen. 

Dette er transperineal prostatabiopsi:

    • Metode der vevsprøven tas via perineum (mellomkjøttet), området mellom baksiden av pungen og endetarmsåpningen. Metoden er også svært presis fordi den styres etter funn på MR av prostata. Aleris’ urologer gjør dermed målrettede biopsier, noe som sikrer høy presisjon og redusert antall stikk.
    • Denne metoden har langt lavere risiko for infeksjon enn tradisjonell vevsprøve fra endetarmen.
    • Biopsi av prostata gjøres for å diagnostisere prostatakreft og for å bedømme omfang og lokalisering av tumor.
    • Aleris har offentlig avtale for utredning av prostatakreft, noe som betyr at pasienten kun betaler egenandel.