Kategorier Kvinnens helse, Mannens helseStikkord ,

Aleris tilbyr ny vaksine mot smittsom hjernehinnebetennelse

– Vi får nå inn en ny og anbefalt vaksine mot meningokokk B. Vaksinen gir beskyttelse mot en av de vanligste gruppene meningokokker i Norge, som kan gi smittsom hjernehinnebetennelse – spesielt hos ungdom, sier Cecilie Mikkelsen, helsesøster og sykepleier ved Aleris Medisinsk Senter.

Hun forteller at den nye vaksinen vil kunne settes hos Aleris i Oslo fra og med begynnelsen av desember.

Anbefales spesielt til ungdom

I dag anbefaler Folkehelseinstituttet ungdom i alderen 16–19 år å vurdere å vaksinere seg mot meningokokksykdom  – smittsom hjernehinnebetennelse.

Selv om antall tilfeller av meningokokk er lav i Norge, er ungdom i alderen 16–19 år ekstra utsatt. Få av dem blir syke, men de kan fortsatt smitte andre.

Russetiden, hvor svært mange ungdommer er tett på hverandre, er en spesielt sårbar tid når det kommer til smittsom hjernehinnebetennelse. Derfor anbefales meningokokkvaksine spesielt til unge som vet de skal delta aktivt i russefeiringen.

For å være beskyttet mot alle de fem vanligste gruppene av bakterien som forårsaker smittsom hjernehinnebetennelse (A, C, W, Y og B) må man vaksinere seg med to vaksinetyper.

– Fra før av anbefaler Folkehelseinstituttet kombinasjonsvaksine mot meningokokker A,C,W,Y. Denne vaksinen tilbyr vi allerede ved Aleris. Den nye vaksinen mot meningokokk B er en tilleggsbekyttelse, og anbefales av Folkehelseinstituttet for å gi en enda bedre og bredere beskyttelse mot smittsom hjernehinnebetennelse, forklarer helsesøsteren.  

Lurt å være tidlig ute 

Ved Aleris settes vaksinen mot meningokokk B i to doser, med 6 måneders mellomrom fra første til andre dose. Det er derfor lurt å være tidlig ute med vaksinen om man er i risikogruppen 16 til 19 år, eller tilhører en av de andre gruppene som meningokokkvaksine kan være aktuelt for.

– Når du først har fått begge dosene av vaksinen, gir den beskyttelse i ca 5 år, altså i den tiden ungdom spesielt trenger å være beskyttet. Ytterligere doser må vurderes i hvert enkelt tilfelle.

– Trenger man henvisning for å ta vaksinen?

– Nei. Du kan bestille vaksinasjonstime direkte på nett. Om du ikke finner en time som passer der – for eksempel om man som ungdom ønsker en time på kveldstid etter skoletid – kan du også ringe oss. Videre er prisen for vaksinen 900 kroner, opplyser helsesøsteren.

Også aktuell ved lengre reiser

I tillegg til ungdom, kan meningokokk B-vaksinen også være aktuell ved lengre opphold i land med høy forekomst av meningokokker.

–   Vaksinen kan dermed være relevant for blant annet for unge som skal studere eller ha utveksling utenlands, sier Mikkelsen.

Er det noe mer du lurer på om meningokokk B-vaksine? Du finner mer informasjon om vaksinen på Folkehelseinstituttets hjemmesider, eller ved å kontakte Aleris. 

Toppbilde: Helsesøster Cecilie Mikkelsen ved Aleris i Oslo setter vaksine på en ung jente.