Kategorier Hjerte, Hud, Kvinnens helse, Mannens helse

5 skjulte tegn på jernmangel

Jernmangel er vanligere enn mange tror, og rammer spesielt kvinner.

Rundt 15 prosent av kvinner i fruktbar alder lider av jernmangel, og rundt 3 prosent vil etterhvert utvikle det som kalles jernmangelanemi. Dette kan gi uttalte plager, og gjør også at kroppens vev og organer ikke fungerer så bra som de burde.

– Jern er nødvendig for at kroppen skal kunne lage proteinet hemoglobin, som frakter oksygen i blodet, forklarer Ingrid Oldertrøen klinisk ernæringsfysiolog ved Aleris.

De som er mest utsatte for jernmangel er dem som mister mye blod for eksempel under menstruasjon, som har sykdommer i tarm, eller som spiser snevert.

Jern lagres i leveren, og ved for lite inntak av jern «forsyner» lageret blodet med jern. Over tid, eller ved plutselig store tap av jern, tømmes lagrene i leveren og det oppstår jernmangel.

– Viktig å kontakte lege 

Mange opplever jernmangel ved at de generelt føler seg slappe og uopplagte, at de har hodepine eller føler seg svimle. Som regel kan jernmangel behandles enkelt med tilskudd av jern – som finnes reseptfritt på apotek i ulike doser.

– Du bør snakke med legen din og sjekke jernstatusen, for å vite sikkert om plagene du har faktisk skyldes jernmangel, sier Oldertrøen.

Legen kan også gi råd om hvilken dose jern som er passelig.

–Og det er viktig å ikke behandle med høydose jerntilskudd før man er sikker på den bakenforliggende årsaken. Jernmangelanemi kan også skyldes sykdommer i tarm som for eksempel cøliaki og chrons, blødninger fra tarm, kreftsykdommer i tarm, eller bruk av medikamenter som øker blødningstendensen.

Dessuten er omtrent en halv million nordmenn bærere av genet som kan gi hemokromatose, en sykdom som gir overlagring av jern og kan gi så høye jernverdier at det gjør skade i kroppen. Ikke minst kan også anemier skyldes andre typer mangler, som for eksempel B12.

Kan skyldes menstruasjon

Kvinner som menstruerer er de som er mest utsatt for jernmangel,  og særlig dersom mensblødningene er svært kraftige og langvarige. Kvinner som har slike mensblødninger, og som samtidig strever med jernmangel over tid, bør anbefales en samtale med gynekolog for å finne ut om det er en årsak til at blødningene er så kraftige, og eventuelt gjøre tiltak.

For noen kan for eksempel enkelte prevensjonsmidler brukes for å begrense blødningene.

I tillegg til menstruerende i kvinner er dem som har fjernet magesekken, for eksempel ved slankeoperasjon, og blodgivere også utsatt for jernmangel.

Dette er tegnene du må vite om

Det er ikke alltid like lett å vite hva som er normalt, eller hva som kan være skjulte tegn på jernmangel. Nedenfor forklarer Oldertrøen noen av de vanligste symptomene:

1. Høy puls og hjertebank

Dette er et av de viktigste tegnene. Ved lavt hemoglobin fungerer ikke oksygentransporten i blodet slik det skal, og du får mindre oksygen til alle vev, både til muskler som skal jobbe, og også til hjernen.

Ved fysisk aktivitet må hjertet pumpe mer, og du må puste mer for å oppnå samme oksygentransport til musklene. Da blir du lettere andpusten, og får høyere puls. I ytterste konsekvens kan en svært alvorlig jernmangel føre til hjertesvikt fordi hjertet må jobbe så hardt.

2. Du føler deg svimmel eller sliten 

Jo mer uttalt jernmangelen er, desto mindre anstrengelse skal til før man merker at man blir sliten.

Ved uttalt mangel merker man det godt gjennom hele dagen at energinivå kan være sterkt nedsatt: Man føler seg sliten og trøtt, og man kan føle seg utmattet selv av lette anstrengelser.

3. Huden blir blekere enn normalt

Når det er mindre hemoglobin i blodet, blir det også mindre rød farge, og man kan bli «blek om nebbet». Dette ser man gjerne best i slimhinner som for eksempel i nederkanten av øyet der slimhinnen normalt er ganske rød. Ved jernmangel vil det området kunne være blekere.

4: Du får sprekker i munnvikene

Jern trengs for å holde celler i kroppen friske. Uttalt jernmangel kan dermed føre til endringer i hud, negler og hår. Men dette er likevel ikke blant de mest uttalte eller spesifikke symptomene.

5: Du har øresus eller hodepine

Ved jernmangelanemi er også oksygentransporten til hjernen dårligere,  noe som kan føre til hodepine.

Tips for å unngå jernmangel

– Forebygging av jernmangel går i stor grad på å ha et sunt og variert kosthold, sier Oldertrøen.

– Hvis man ser på jernmengde per 100 gram, er rødt kjøtt og innmat (biff, karbonadedeig og leverpostein) de matvarene som er aller mest rike på jern.   Rødt kjøtt og innmat har for eksempel mye mer jern enn kylling, men spiser du mye kylling gir det likevel et godt bidrag i kosten, sier hun.

Men kjøtt er likevel ikke den største kilden til jern i norsk kosthold – på toppen troner grove kornprodukter.

– Det skyldes at vi spiser såpass mye av det. Tre skiver grovbrød gir omtrent like mye jern som en biff, forklarer ernæringsfysiologen.

– Av fiskeprodukter er det sardiner og makrell i tomat som inneholder mest jern, mens sjømat for øvrig ikke er en spesielt god jernkilde.

– Og hva med frukt og grønt? 

– Grønne grønnsaker og belgvekster, som bønner, linser og erter, inneholder også en del jern. C-vitamin er også med på å øke opptaket av jern fra maten, så grønnsaker og frukt i kombinasjon med gode jernkilder er en sikker vinner.

Kanskje overraskende for noen, så er ikke brunost lenger noe du bør spise for å få i deg jern:

– Brunosten hadde tidligere tilsatt jern, noe den nå ikke har lenger. Unntaket er brunost og prim som er spesielt rettet mot barn, sier Oldertrøen.

Hvis du mistenker jernmangel: 

  • Ta kontakt med lege. En enkel blodprøve forteller om det er jern som er problemet.
  • Dersom du har svært kraftige mensblødninger, bør du snakke med en gynekolog for å finne gode og lindrende tiltak.
  • Dersom jernmangelanemi oppstår uten en tydelig årsak som mens, blodgiving, kosthold eller lignende, kan det være aktuelt med videre undersøkelser. Blod i avføring er ikke alltid synlig, men kan avdekkes med en avføringsprøve.